Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Renega-m-aș și n-am cui

      9 septembrie 2017, Autor: Iulia Blaga
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Renegații / Renegades e genul de film de război la care trebuie să intri fără nici un fel de expectații, pentru că e construit ca un film de serie B, ceea ce și e, și nu-și bate capul cu asta. Luc Besson își pune propriul nume la bătaie, pentru că produce prin EuropaCorp (în coproducție cu Germania) și a scris scenariul împreună cu un anume Richard Wenk. Dar Renegații probabil că a fost imaginat la cârciumă, seara târziu când chelnerul pune scaunele pe mese și băieții trag de ultima bere visând la un film bărbătesc, pentru sufletul lor. Pe urmă probabil că scenariul s-a scris în viteză, lărgind sinopsisul scurt despre niște soldați SEAL din timpul războiului din fosta Iugoslavie care se angajează în misiunea dificilă de a extrage de pe fundul unui lac 20 de tone de lingouri de aur rămase de pe vremea naziștilor.

       

       

      Băieții, când intră la un film care se numește Renegades și care are pe afiș niște tipi bine făcuți, înaintând cu arma-n mână prin apă, știu mai bine ca fetele la ce să se aștepte. La scene în care eroii ies întotdeauna victorioși oricât ar fi de greu (pentru că un compatriot apare întotdeauna în momentul critic), la glumițe ieftine în bar la care eroii inevitabil râd cu poftă, la fete drăguțe care se îmbracă numai în mini, la scene de umplutură petrecute la bază unde eroii înaintează neapărat în linie dreaptă (ca într-un videoclip), la scene în care comandantul inevitabil urlă la ei și-i face albie de porci, rămânând inevitabil un tip ok, la avioane și elicoptere de luptă (pilotate eventual de tipi super-meseriași, deși par într-o ureche), la urmăritori (aici soldații sârbi) care sunt întotdeauna cu un pas în urma eroilor și care primesc informații direct de la scenarist - de pildă, percheziționând casa bosniacei care-i capacitase pe băieți să scoată aurul, ei dau exact peste harta în care era înconjurat cu carioca taman lacul cu pricina.

       

      Pentru cine trebuie să scrie pe urmă despre film e cam greu să facă abstracție de aceste detalii, dar dacă intri doar pentru amuzament – și ești de sex masculin, tinzi să le treci cu vederea. Dar, ce vorbesc aici, nea Besson a introdus și chestii delicate, pentru fete - altă explicație n-am pentru momentul în care ni se dezvăluie că liderul trupei (interpretat de Sullivan Stapleton, antrenat anterior în 300: Rise of an Empire) are ochii triști pentru că își pierduse fetița într-un accident – în condițiile în care nimănui nu-i păsa (nouă cu atât mai puțin) de privirea lui (nici n-o observasem) sau de orice caracterizare a personajelor. Alt moment liric devine comic atunci când localnica drăguță cu care se ține unul dintre soldați îi spune într-un moment de tandrețe că nu vrea să plece cu el în State pentru că vrea să facă o fundație. (Elementele astea serioase aruncate într-o producție cu totul lipsită de pretenții ies întotdeauna în evidență.).

       

       

      Că scenariul a fost scris pe repede-înainte o dovedește și o aritmetică simplă. Pentru că trei oameni nu puteau efectua o operație atât de grea ca extragerea atâtor lingouri din biserica îngropată-n lac, pe ascuns ca să nu afle șefii lor dar și urmăriți de soldații sârbi, filmul ridică la cinci numărul personajelor principale, dar renunță la a le mai individualiza. Șeful are ochii triști – asta am înțeles, altul se iubește pe ascuns cu chelnerița bosniacă (ăsta e cel mai pregnant), altul e negru, altul pare și el ceva straniero, iar al cincilea e cu totul inutil (iar, la derută, seamănă și cu șeful). Mai bine construit e personajul comandantului.

       

      Oricum, el e jucat de J.K. Simmons care, în afară de antrenamentul din Law &Order, are un Oscar pentru Whiplash (2014, regia Damien Chazelle). Având deja Oscarul, J.K. Simmons n-ar mai trebui să accepte toate prostiile, și e greu de crezut că nu și-a dat seama după scenariu cu ce fel de film are de-a face. Era clar că fost adus doar să urle la subalterni. Fiind actor bun, din trei-patru scene scurte și-a făcut personajul. La fel și cu Ewan Bremner care apare spre sfârșit, când ai și uitat că l-ai văzut pe afiș, într-un rol cu totul pasabil. Ce chestie, să faci istorie cu Trainspotting și să accepți pe urmă orice.

       

      În rest, mda, scenele de acțiune sunt cât de cât ok, dar faptul că sunt executate de niște actori atât de șterși le scade din șarm. Iar partea considerată cea mai importantă, misiunea de pe fundul lacului, nu e cine ce, decât că acolo a fost ceva mai multă muncă pentru actori. Ca să fiu cârcotașă până la capăt, nu pot să nu remarc albăstrimea ca de piscină a lacului (scenele cu pricina filmându-se în tancul cu apă de la studiourile germane Babelsberg.).

      Și, în fond, ce mai contează că a mai fost un Renegades în 1989, cu Kiefer Sutherland și Lou Diamond Phillips?

       

      Trailer:      Renegații / Renegades, de Steven Quale, cu: Sullivan Stapleton, Charlie Bewley, Joshua Henry, J.K. Simmons, Silvia Hoeks, Ewen Bremner

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor