Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Shazam, un film pentru copii

      4 aprilie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      În pregătirea noului blockbuster al rivalilor de la Marvel (Avengers: Endgame), cei de la DC au ieșit cu Shazam!, un nume rizibil (la propriu, chiar în film apare un astfel de moment, preluat de altfel și în trailer) pentru că e universal cunoscut acum drept aplicație de mobil. Shazam însă e un super erou (ba chiar mai cunoscut decît Superman în anii 40 peste Ocean), dar apărut cam de nicăieri și prea puțin conștient de propriile super puteri.

       


       

      Personajul principal e un băiat de 14 ani, Billy Batson (Batman’s Son?), părăsit de părinți pe care îi caută fără succes de ceva ani, fugind de la fiecare familie unde era alocat de către sistemul de plasament. Absolut întîmplător și fără prea mult explicații narative, e introdus fără voia sa într-o aventură ficțională care îi conferă posibilitatea de a se transforma din băiat în adult și înapoi oricînd vrea el, fiind suficient să rostească “shazam”. Cînd devine adult poartă un costum de izopren cu un fulger pe piept și cu o pelerină albă. Arată ca scos din cutie și nu poate fi rănit de gloanțe ori alte arme “omenești”. Iar cînd apare pe stradă, face poze cu turiști sau oprește cataclisme & infracțiuni fără să isterizeze pe cineva existența unui supra-om printre muritori, pentru că vorbim totuși de universul DC unde apariția super-eroilor e la ordinea zilei (ba e chiar necesară).

       

      Însă miza filmului pare să fie mai aproape de universul Disney și intențiile lui moralizatoare sau, altfel spus, de modul în care producțiile Disney prezintă pilde morale, lecții de bază pentru formarea copiilor cărora li se adresează. Chiar dacă nu e marketat în acest mod, nimic din acest film nu depășește orizontul de interes al unor copii de maxim 14 ani. Evoluția narativă poate fi considerată spectaculoasă sau imprevizibilă spre final (cînd Shazam/Billy găsește cheia de a-l înfrînge pe oponentul său malefic), dar asta nu îl face superior unor narațiuni simple de genul “personajul pozitiv îl învinge pe cel negativ prin valorificarea unei valori sociale dezirabile precum prietenia”.

       


       

      Nu ducem lipsă nici de creaturi malefice și cîteva doze scurte de thriller, dar ce lipsește cu desăvîrșire de ambele părți ale conflictului dintre bine și rău sînt motivațiile personale și totodată narative pentru ceea ce fac cei doi actanți opozabili. Despre Billy știm că a ajuns absolut întîmplător super-erou, iar pînă spre final nu face decît să se distreze cu puterile pe care le are. La Thaddeus Sivana nu identificăm decît frustrarea de a fi ratat obținerea rolului pozitiv și cade iremediabil de partea negativă a poveștii, fiind apoi cuprins de cele 7 spirite sau păcate capitale (mult mai cunoscute în tradiția catolică).

       

      Dar ambele evoluții sînt practic bazate pe circumstanțe și aproape complet justificate de natura celor două personaje - Billy e fundamental bun (unul dintre criteriile pentru care e selectat drept Shazam), pe cînd Thaddeus Sivana se dovedește într-adevăr malefic (plecînd de la un episod din copilărie care l-a marcat și etichetat drept malevolent) și degrabă cuprins de vicii. Însă ce nu funcționează în această împărțire simplist-dualistă este lipsa nuanțelor și a auto-determinării personajelor. Dacă în dreptul lui Shazam/Billy pare să fie sugerat un anumit egoism sau o suficiență arogantă (dar care sînt departe de a fi un trigger narativ ori emoțional), la Thaddeus nuanțele pozitive sînt complet absente chiar dacă inițial nu părea în mod necesar un bad guy. Dar poate că nu e cazul să privim prea în profunzime acolo unde nu e nimic de văzut.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor