Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Sicario 2 - o dezamăgire

      29 iunie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      La fel ca multe alte sequel-uri de acțiune, partea a doua a francizei Sicario începe cu o reîntregire a echipei speciale din armata americană (din care lipsește totuși personajul lui Emily Blunt), dar rămîn figurile centrale Benicio del Toro și Josh Brolin. Premiza celei de-a două părți e cît se poate de fezabilă și adaptată la realitatea politică a momentului: cartelurile mexicane nu mai aduc ilegal droguri în SUA, ci teroriști islamici.

       

      În urma unui atac sinucigaș soldat cu mai mulți morți într-un centru comercial american, armata SUA decide să reia ofensiva împotriva cartelurilor mexicane și să-i pedepsească pentru noile îndeletniciri. Matt Graver (Josh Brolin) e rechemat la post și i se asignează task-ul de a porni un “război” printre mafia mexicană astfel încît să neutralizeze capacitățile acestora de a fi unelte în mîna islamiștilor. Graver și echipa sa pun la cale un plan care implică multe milioane de dolari pentru costuri operative și armament, dar și răpirea unei minore, fiica lui Carlos Reyes, important lider de cartel.

       


       

      Lucrurile nu merg așa cum au plănuit încă de la început, poliția mexicană (care e unul dintre partenerii operațiunii) fiind la fel de coruptă ca și în prima parte a seriei, iar operațiunea începută de Armata americană este anulată întrucît noi informații care au parvenit despre atacatorii din centrul comercial schimbă complet datele problemei. Numai că răpirea are deja loc, iar echipa lui Brolin este în mijlocul operațiunii. Pentru că personajul lui Benicio del Toro a fost deja deconspirat, trebuie eliminat, iar acest plot-twist e prima problemă majoră a poveștii.

       

      Firește că astfel de schimbări strategice neașteptate intervin și în viața reală, dar un detur de acest tip într-un film trădează mai degrabă o incapacitate scenaristică. Dintre toate posibilele dezvoltări narative, asta era singura dezirabilă? Poate că absența lui Denis Villeneuve (regizorul primei părți, care a mai făcut Arrival și Blade Runner 2049) de la cîrma proiectului e un semnal de care spectatorii ar trebui să țînă cont cînd întră la film (deși stilul său, cu muzica suspinînd în momente de acalmie și secvențele cu o atmosferă aproape domestică în plină operațiune militară sînt copiate cu destul de mult efect de către Stefano Sollima, regizorul lui Sicario 2) și să nu-și facă mari iluzii cu privire la ce urmează să vadă.

       


       

      Mai mult, Benicio del Toro e lăsat de unul singur în “cîmpul inamic”, se rătăcește (!?) la granița dintre Mexic și SUA și ajunge în mîinile unor traficanți de carne vie care-l ucid. Sau cel puțin așa pare pînă cînd îl vedem icnind într-o baltă de sînge care i se scurge din cap, cîteva ore mai tîrziu. Pentru că nu fusese împușcat în cap, ci în obraz, glonțul ieșind pe partea cealaltă. Slăbit și aproape delirînd, se salvează și îl vedem în ultima secvență a filmului cum recrutează un tînăr soldat care urmează să devină “sicario” (asasin), sugerînd fără prea mult tact o continuare a poveștii - so get ready for Sicario 3!


      Prin lipsa unui scenariu mai de doamne-ajută și o evoluție satisfăcătoare a poveștii (nu mai menționăm lipsa conflictelor one on one sau relativ puținele scene de acțiune), Sicario 2 nu e altceva decît un intermezzo, o trecere de la o primă poveste foarte puternică la - sperăm - o a treia ceva mai captivantă. O să va întrebați, desigur, de ce era nevoie de o astfel de pierdere de timp (atît a spectatorilor cît și a întregii industrii din spatele producției) - ei bine, răspunsul o să-l aflăm cu toții în partea a treia (cînd, se pare, o vom revedea și pe Emily Blunt).

       


       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor