Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Stuber - comedia verii

      16 iulie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Rar mai ajunge cîte o comedie mișto în cinema-uri și vine atunci cînd te aștepți mai puțin. Nu știam nimic despre Stuber înainte să-l văd, ba chiar nici n-am vrut să mă uit la trailer, ca nu cumva să renunț preventiv. Deși pare inițial un banal film cu detectivi, cu Vic (Dave Bautista) în rolul unui Leon blocat într-un caz în care a eșuat deja lamentabil, soarta îi oferă șansa de a se revanșa și a încheia finalmente genul ăla de caz care îți distruge viața din toate punctele de vedere.

       

      Soluția e cît se poate de stupidă inițial, cînd omul nostru se anturează cu un șofer indian de Uber, pe care îl sechestrează more or less și devine his partner in crime. Își dă seama pe parcurs că una din sursele sale tocmai a fost lichidată, operația chirurgicală pe care tocmai și-o făcuse la ochi îl pune în situații dintre cele mai incomfortabile, iar singurul său sprijin devine, acum în mod voluntar, șoferul Stu (+Uber=Stuber, asta e gluma, a propos). 

       


       

      Combinația de Rambo, Leon și lup singuratic împușcat în aripă dă o oarecare notă ridicolă acestui personaj, iar alăturarea cu șoferul indian cu probleme în dragoste e exact ingredientul necesar pentru a face lucrurile teribil de neplauzibile. Chiar și așa, în ciuda premisei de comedie “cu de toate” care de cele mai multe ori eșuează lamentabil pentru că e tryhard, Stuber e de-a dreptul savuros.

       

      Glume elaborate, dar super la îndemînă, umor de situație scos parcă de nicăieri dar super fresh - e genul de film ne-anunțat de nimic, ne-recomandat de nimeni, dar totuși foarte bun. E posibil să nu treceți totuși de nivelul de suprafață cu clișee și personaje & situații reciclate din atîtea alte încercări similare, dar dacă nu va deranjează să puneți puțin pe hold cinema-ul de artă european sau românesc pe care le devorați cu fervoare, sînt sigur, Stuber e exact pauza de care aveți nevoie.

       

      E un film care s-ar vedea numai bine pe Netflix sau HBO GO (unde foarte probabil va și ajunge la un moment dat), dar nu cred că are rost să așteptați pînă atunci, e în cinema zilele astea și își merită banii. Da, e plin de slapstick și situații cringy, ca orice comedie care apasă pînă la fund pedala umorului gros dar deloc vulgar, și care reușește să nu fie ridicol, nici chiar atunci cînd gag-urile nu reușesc. E aproape ciudat cum toată aglomerarea asta de tropi tipici unei comedii hollywood-iene de serie B (fără vedete, fără chestii memorabile și care nu-și propune să fie vreo mare opera de artă) puși la un loc nu sfîrșesc în vreo fundătură narativă, ba e chiar justificat în scenariu orice plot-twist mai dubios (vezi de exemplu finalul cu aruncatul în fața glonțului).

       


       

      Evoluția personajelor în schimb e destul de previzibilă, ba e chiar by the book. În timp ce Vic devine ceva mai uman și aproape empatic pe măsură ce ne adîncim în poveste, Stu se emancipează și nu mai e incapabilul emoțional de la început, ci își asumă roluri dintre cele mai “nebune”: trage cu pistolul și împușcă un traficant de droguri, își sună amanta de ocazie și, deși o iubește în secret, îi zice să-și bage mințile-n cap etc. Practic, e o traiectorie ascendentă din partea amîndurora, creionată atent, fără ups and downs și cu puține posibilități de alterare pe parcurs, ca și cum nimic nu le-ar sta în calea spre succes.

       

      Deși apar obstacole la tot pasul, chiar de unde nu te-aștepți (un plot-point destul de intrigant, a propos), Vic și Stu fac o pereche pe cît de neașteptată, pe atît de eficientă. ⅘ stele pentru film, că nu e vreo capodoperă, dar își face efectul rapid și uiți de probleme.


       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor