Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      "Taken 2": Argumente pro şi contra

      7 octombrie 2012, Autor: Elinne Bîrnea
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

      Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca rolul înterpretat de Liam Neeson, un ”foarte serios actor” stoic (şi ocazional Jedi), în filmul “Taken”, îl va transforma dintr-un tip drăguţ şi potolit, într-un lider puternic.

       

      De la lansarea filmului de acţiune “Taken”, actorul a avut de înfruntat inamici care mai de care: începând cu lupi, extratereştri, terorişti, stafii, cu restul echipei "The A-Team" şi sfarşind prin a mârâi şi fuma un fel de trabuc.

       

      Ei bine, actorul va reveni din această săptămână în filmul care a făcut din el o adevărată maşină de ucis şi în care le are ca partenere pe Famke Janssen (Lenore) şi Maggie Grace (Kim).

       

      Acesta joacă rolul agentului CIA, Bryan Mills, care pleacă alături de fiica sa, Kim şi de fosta lui soţie, Lenore într-o misiune în Istanbul.

       

      Ceea ce s-ar fi dorit a fi o vacanţă liniştită, se transformă rapid într-un coşmar, după ce tatăl unuia din răpitorii albanezi (Rade Šerbedžija) planifică să se răzbune cu orice preţ pe acest om care i-a ucis fiul.

       

      Iar răzbunarea va fi cumplită! Din fericire, Neeson dispune de „anumite abilităţi speciale”...

       

       

      Pro: Este "Taken 2"

       

      În ultimele două săptămâni am tot fost întrebat: Cum este „Taken 2”. Dau din umeri şi răspund: „ Ei bine, este Taken 2”. Mă refer la faptul că este un film care se derulează în acelaşi registru, iar evenimentele se succed aproape identic după scenariul anterior (deşi, surprinzător, tânăra Maggie Grace pare să-şi fi revenit perfect, după ce s-a aflat pe punctul de a fi vândută traficanţilor de carne vie din Europa de Est), fiind condimentate cu câteva schimburi de replici picante între Neeson şi soţia sa (care tocmai a divorţat de soţul ei prostănac).

       

      Cei trei pleacă în Turcia, pentru a petrece o vacanţă liniştită, care se va transforma rapid într-un vis urât. Atât Neeson, cât şi Janssen sunt luaţi ostatici!

       

      Grace este singura care nu este prinsă şi este nevoită să facă totul pentru a-şi elibera părinţii. Dacă v-a plăcut primul film, nici de această dată nu veţi fi dezamagiţi, deoarece veţi vedea şi mai multă acţiune şi adrenalină: Liam care nimiceşte tot ce-i iese în cale, curse de maşini, fugăriri şi împuşcături (graţie fantasticului regizorului Olivier Megaton, succesorul lui Pierre Morel).

       

      Contra: Este"Taken 2"

       

      Taken 2” nu este mult diferit faţă de primul, iar acţiunea filmului este destul de predictibilă. De asemenea, detectăm o formă de moralitate destul de ciudată, cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. În primul film, comportamentul lui Neeson ni s-a părut justificat, atunci când a fost nevoit să-i omoare pe răpitorii albanezi, în încercarea lui de a-şi salva fiica din mâinile traficanţilor de carne vie. De această dată, acţiunile mafioţilor sunt oarecum îndreptăţite, în timp ce atutudinea lui Liam pare brutală şi cinică (nepunând la socoteală faptul că îşi implică familia în această treabă murdară).  

      Spre deosebire de Morel, Megaton vine cu schimbări neaşteptate în desfăşurarea acţiunii, oferind şi mai mult dramatism şi adrenalină.

       

       

      Pro: Primul „element” de referinţă ciudat  

       

      Chiar înainte de răpire, asistăm la o secvenţă cu Grace, în lift, în timp ce asculta o piesă de pe coloana sonoră a filmului „Drive”. Cum să asculţi „A Real Hero” (n.r. Un adevărat erou) într-un lift? Şi asta se întâmpla chiar înainte ca Grace să îşi asume nişte responsabilităţi eroice? OK. Merge....e ceva drăguţ!

       

       Contra: Al doilea „element” de referinţă ciudat

        

      Obiecţie! Destul de târziu în film, când Neeson punea la cale mazilirea albanezilor, ei se decid să asculte melodia „ Tick of the Clock” a trupei Chromatics, care este total nepotrivită pentru acest film. Bine, acum stau şi mă gandesc, dacă un film foloseşte un cântec foarte bun, atunci acea piesă devine reprezentativă pentru acea peliculă. Dacă un alt film încearcă să folosească acelaşi cântec, atunci acesta nu va mai avea acelaşi efect şi ar putea fi privit ca plagiat. Cum pelicula „Drive” a fost lansată cu un an în urmă, această piesă are încă un impact puternic. Prin urmare, folosirea acesteia în „Taken 2” nu a fost o alegere înţeleaptă.

       

       

      Pro: Încă este foarte captivant

       

      Chiar dacă „Taken 2” este considerat un film comercial, acţiunea este captivantă şi plină de adrenalină.

      Este nostim să-l vedem pe Liam în Istanbul făcând curse de drifting cu maşina, în timp ce, în Statele Unite, o învaţă pe fiica sa să şofeze (ea a picat de 3 ori examenul de conducere, datorită incapacităţii sale de a efectua parcarea în paralel). Pe de altă parte, Neeson îşi dezlănţuie furia lui în unele moduri destul de spectaculoase, iar Turcia oferă un decor absolut fascinant (deşi la îndemană, nu au existat scene cu conţinut religios). Dacă aţi dat peste una din secvenţele în care practica surfingul pe unul din canale, ar fi imposibil să se mai întoarcă, deoarece nu credem că am mai putea viziona această scenă de la început. 

       

      Contra: Arată destul de ieftin (şi a fost clasificat pe drept cu ratingul N-15 (Nerecomandat celor sub 15 ani)

       

      Potrivit unor surse de încredere, bugetul de producţie pentru „Taken 2” a fost estimat la 80 de milioane de dolari, ceea ce absolut ŞOCANT, pentru că adesea am avut senzaţia că acţiunea se derulează într-un subsol

      necostisitor. De exemplu, în filmul "The Raid: Redemption," lansat la începutul acestui an, evenimentele se desfăşoară chiar într-un subsol ieftin, însă sunt mult mai expresive şi mai dramatice şi nu au fost filmate într-un studio scump precum „Taken 2”. Este foarte ciudat! E adevărat că ne-am fi aşteptat să fii plătit ceva mai mulţi bani pentru a obţine nişte explozii generate pe calculator. Ca şi primul film, este evident că „Taken 2” a fost conceput cu mai mult dramatism, special pentru publicul european, fapt pentru care a primit în Statele Unite clasificarea cu ratingul N-15 (Nerecomandat celor sub 15 ani).  

       

       

      Pelicula a fost revizuită pentru lansarea home video, urmând ca în câteva luni să putem vedea varianta mai „dură” a filmului „Taken 2” pe DVD sau Blu-ray. 

       

       

      Vezi trailere

       

       

       

      Sursa: Moviefone

             Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor