Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      The Post

      24 februarie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Un nou film de Spielberg, un nou episod glorios al societății americane. După filmele despre Watergate și mai recentul Spotlight, a venit rândul unui nou episod despre curajul presei americane de a publica investigații care ating chiar administrația de la Washington. Ne aflăm spre finalul Războiului din Vietnam, iar populația americană își exprimase deja de nenumărate ori dezacordul în ceea ce privește implicarea Statelor Unite în conflict. Numai că Președinții americani au continuat să trimită constant noi și noi trupe, deși războiul nu părea să se termine prea curând, iar Armata nu înregistra victoriile așteptate.

       

       

      Nimic din tot ce se întâmplă în Asia de Sud-Est nu apare în filmul lui Spielberg (în afară de o secvență mai scurtă de un minut, în care sursa investigației jurnalistice care va ocupa întreg cuprinsul filmului asistă la un schimb de focuri). Focus-ul este pe ceea ce poate fi făcut public sau nu dintr-un raport realizat la nivelul Casei Albe cu privire la implicarea americană în Vietnam. O sursă copiază câteva părți importante ale raportului, iar câțiva ani mai târziu documentele ajung la două dintre cele mai importante ziare: The New York Times și The Washington Post.

       

      Privim desfășurarea a ceea ce pare inițial un conflict între două cotidiene naționale din perspectiva celor de la Washington. Ziarul e condus de Kay Graham (Meryl Streep, nominalizată la Oscar pentru acest rol), sub coordonarea unui board de finanțatori și se pregătește de listarea la bursă. Singurele probleme par să fie în ceea ce privește valoarea acțiunilor, climatul mediatic fiind unul câte se poate de calm. Până când cei de la The New York Times publică un prim material bazat pe raportul despre implicarea SUA în Vietnam, iar asta declanșează o furtună în planurile mediatic, politic și juridic.

       


       

      Se ajunge până la o decizie a instanței care obligă publicația newyork-eză să oprească continuarea publicării acestui raport. Între timp, și The Post ajunge să dețină o copie a raportului, iar redactorul-șef (Tom Hanks) se află în fața unor multiple bariere: pentru a publica trebuie să o convingă pe Kay, care la rândul ei trebuie să convingă board-ul și să abordeze persoane influente din anturajul său care ar putea fi afectate de publicarea materialului. Cu toții, însă, ar putea intra sub incidența unei noi decizii a instanței, care i-ar putea trimite în închisoare.

       


       

      Situația are astfel două ieșiri, una în care presa câștigă, iar interesul public primează, și cea în care frica de a-și pierde libertatea (instinct uman perfect de înțeles) e mai puternică. Dar cine ar face un film despre oameni cărora le e frică? Finalul e așadar previzibil, iar jocul de suspans e străveziu și bolovănos dus mai departe de Spielberg prin montaje alerte și artificii regizorale deloc surprinzătoare.

       

      The Post ar fi putut fi un bun film istoric și un thriller pe măsură, dacă victoria libertății presei nu s-ar fi întrevăzut așa de ușor, iar regia n-ar fi fost și ea atât de banală. Șansele filmului (datat și cu trimiteri la politica americană actuală care sar în ochi la fiecare “apariție” a lui Nixon) de a se lupta pentru un Oscar la categoria Cel mai bun film sunt infime, simpla prezență pe lista nominalizărilor fiind suficientă pentru a-i asigura peliculei un loc în posteritate.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor