Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      The Upside - Feel good movie

      13 ianuarie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      The Upside pune în același decor un fost pușcăriaș eliberat condiționat și un miliardar actualmente paralizat și dependent de cei din jur pentru a-și putea continua viața. Primul e cool, venit direct de pe stradă, cu un background social și financiar tipic pentru clișeul de afro-american bine împămîntenit în mentalul colectiv, pe cînd al doilea e vag-snob, pasionat de operă și de arta înaltă.

       

      Kevin Hart îl joacă pe Dell Scott, un fost găinar-dealer de droguri-cleptoman care și-a neglijat familia iar acum este asistentul personal al lui Phillip LaCasse (Bryan Cranston), un fost miliardar pasionat de parașutism care a luat o decizie greșită la un moment dat, iar acum nu-și mai poate folosi niciun membru al corpului, doar capul, gura și creierul, fiind și văduv pe deasupra. E limpede că relația dintre cei doi poate fi ori disfuncțională ori dezvoltată în cheie comică, ceea ce se și întîmplă, mai ales că îl avem pe Kevin Hart în distribuție.

       

       

      Inițial umorul e mai degrabă gros, Dell manifestîndu-se zgomotos la aflarea veștii că va trebui să schimbe cateterul și pungile cu fecale ale lui Phillip, apoi trecem la a propos-uri sexuale izvorîte din condiția fizică a miliardarului și închidem bucla cu un gag destul de la-ndemînă cu Dell care este captiv în dușul cu meniu în limba germană care îi conferă o veritabilă experiență de monsoon.

       

      Nu lipsesc nici situațiile marcate de emoție, Dell e într-o relație complicată cu soția și fiul său și drumul către normalizarea atmosferei din cuplul domestic e mai degrabă sinuos sau chiar blocat. Deși inteligent emoțional (EQ), eroul nostru face cîteva greșeli care îl vor costa o rezolvare mai rapidă a problemei, dar cum convenția filmului e că sîntem într-un scenariu pozitiv, știm că la final lucrurile se vor rezolva. Nu știm cum și cînd, dar nu avem dubii că va fi găsită o soluție care să închidă cercul vicios al erorilor și ghinioanelor lui Dell.

       


       

      Sigur că modificarea profilului de personaj al lui Dell și a statusului relațiilor sale (atît cu familia, cît și cu șeful sau) se datorează întîlnirii cu Phillip. Nici acesta din urmă nu scapă de influența colegului său de poveste. De unde era caracterizat de un ușor snobism în raport cu arta pe care o consumă și motivațiile din spatele acestui obicei, pe parcursul filmului devine din ce în ce mai eclectic și dispus să-și chestioneze gusturile. Nici latura sentimentală nu scapă nemarcată de tușele personalității expansive a lui Dell, Phillip fiind cvasi-forțat să se întîlnească cu prietena lui de corespondență (dar rezultatul e unul prost), sfîrșind însă prin a se apropia emoțional de cea care îi fusese alături după moartea soției.

       

      Toate evoluțiile personajelor și plot-point-urile se bazează pe aceleași clișee cu oameni săraci vs oameni bogați pe care le-am văzut de atîtea ori la cinema-ul Hollywood-ian în ultimii zeci de ani. The Upside nu reușește însă să impresioneze prin ceva/orice nou pe care l-ar fi putut aduce acestei specii de comedie pentru marele public. Efectul de feel good movie e atent livrat, e un film care n-are de ce să-ți producă vreun disconfort, altul decît acela că experiența ta cinematografică n-a fost îmbogățită cu nimic. Dar ți-ai petrecut două ore din viață în compania unei comedii agreabile, iar asta poate fi de-ajuns. Plus că ai revăzut-o pe Nicole Kidman.


       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor