Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Top 25 seriale din 2018

      3 ianuarie 2019, Autor: Anca Maco
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Unele dintre cele mai bune seriale originale ale anului 2018 nu s-au bucurat de succesul răsunător al unor producții monumentale ca Game of Thrones, dar au avut parte de fani și apreciere din partea publicului. Cu scenarii bune, imagine proaspătă și coloane sonore inspirate, merită nominalizate în orice top.

      Iată 27 de exemple, înghesuite în 25 de locuri :)

       

      25. The Terror (AMC)      Pe parcursul celor 10 episoade ale miniseriei responsabilii unei expediții a Marinei Regale către Northwest Passage sunt în impas, în urma unui accident. Cei care au pus mâna pe romanul lui Dan Simmons din 2007 s-au declarat mulțumiți să vadă misiunea lui Sir John Franklin în Arctic din perioada 1845–1848, ficționalizată decent. La anul o să apară un nou sezon de 10 episoade, că au rămas destule de făcut și explicat.


      The Terror îl are în rolul principal pe  Jared Harris, fiul lui Richard Harris și contracandidat la popularitate pe Tobias Menzies (Outlander; Game of Thrones). Navele Erebus și The Terror sunt în impas, iar izolarea și frigul nenorocește mințile echipajelor. Pare totul întunecat și dezolant, dar, urșii ăia polari CGI sunt super cool și merită văzuți.

       

      24. Counterpart (Starz)

       

      10 episoade în care J.K. Simmons joacă dublu rol: al lui și al replicii sale din alt univers, în care ajunge din întâmplare, printr-un portal, deși el voia să-și facă treaba la birou, dar nu poate sta deoparte când descoperă că poate face mai multe. Diplomație interdimensională pusă în pericol și lecții interesante de etică.

       

      23. The Chi (Showtime)

       

      Pentru fanii The Wire a fost o gură de aer proaspăt printre toate serialele despre viața din cartier, scenarista Lena Waithe (Master of None)  reușind să vorbească despre viața din South Side of Chicago și contextul politic fără să poarte explicit și agresiv vreo agendă partinică (deși se simte), în special prin intermediul copiilor. Probabil că la anul o să vedem și al doilea sezon, așa că vă puteți pregăti de pe acum.

       

       

      22. Everything Sucks! (Netflix)

       

       
      O fi un serial cu copii și pentru copii,  dar e mai bun decât „Riverdale”, serialele cu vampiri și vârcolaci, și mult mai sincer decât multe dintre producțiile recente care vorbesc despre copii ce încearcă să-și trăiască frumos prieteniile și să-și urmeze visele. Atmosfera anilor 90 ne amintește multora de școala generală și liceu,  dar mai ales de prietenii sau confidenții din tinerețe. Dramă, comedie și serial de familie – combinația din Everything Sucks! e o experiență plăcută de binge. Iar filmul pe care îl fac până la urmă copiii din liceul Boring, din localitatea cu același nume, la inițiativa talentatului Luke O'Neil care vrea să se facă regizor, și care se îndrăgostește de fiica directorului (care la rândul lui se amorezează d emama lui Luke), ar fi putut avea o continuare în al doilea sezon, însă, Netflix l-a anulat.

       

       

      21. Kidding (Showtime)


      Serialul pe care-l puteți vedea pe HBO GO mizează pe Jim Carrey în rolul lui Jeff Piccirillo, prezentatorul unui show TV pentru copii. Toți îl cunosc drept Mr. Pickles, imagine care i-a adus milioane de dolari, dar și o mulțime de probleme, atât cu sine, cât și în familie. Scenariul lui David Holstein susținut de regia lui Michel Gondry e o rețetă perfectă pentru o discuție despre presiunea popularității, imaginea de sine și relațiile interumane. 

       

      20. The Haunting of Hill House (Netflix)

       

       

      Un serial care are o mulțime de actori talentați în distribuție: Timothy Hutton, Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Kate Siegel, Lulu Wilson, Victoria Pedretti și Henry Thomas care duc personajele romanului publicat în 1959 de Shirley Jackson în zona dramei de familie ce poate fi citită de orice tip de public. Mai ales cel pasionat de supranatural.

       

       

      19. Babylon Berlin (Netflix)


      Serialul german al anului, a cărui acțiune ne poartă în timpul anilor 20, combină elemente de dramă, musical și mister în investigația detectivului Gereon Rath, care după Primul Război Mondial investighează o rețea porno și descoperă niște încrengături șocante. E platforma perfectă pentru Liv Lisa Fries și Severija Janušauskaitė, două actrițe excepționale și superbe, de care sper să auzim mai des. Tom Tykwer (Sense8Run Lola Run) colorează o lume în haos, în care oameni de bine caută să facă lumină prin comploturi, trafic de droguri, și corupție, în timp ce o nouă amenințare – naționalismul agresiv -  își croiește loc în lupta pentru putere.

       

       

      18. Rectify (SundanceTV)

             Serialul creat de Ray McKinnon cu Aden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford și Luke Kirby în distribuție vorbește despre viața unui condamnat la moarte care iese cumva din închisoare după 19 ani, încercând să-și refacă viața. Doar că pentru Daniel Holden, revenirea în orașul natal, unde toată lumea îl urăște pentru că și-a violat și ucis iubita, e un real și constant pericol.

       

       

      17. Forever (Amazon)

             Viața de cuplu cu Maya Rudolph și Fred Armisen. Pe alocuri, amintește de The Good Place, dar asta e comedie delicios scrisă de la un capăt la altul, despre doi oameni de vârsta a doua blocați în rutină, care-și doresc un alt prezent pentru că gândurile lor legate de viitor sunt diferite. Așa că încearcă să-și pigmenteze cumva relația. De vizionat înainte și după nuntă.

       

      16. Succession (HBO)


      Un soi de satiră la adresa imperiilor construite de alde Murdoch sau Trump, viața familiei Roy, oligarhii fără scrupule, e greu de urmărit deseori, fiindcă e greu de găsit vreun personaj simpatic. Moștenitorii jucați de Alan Ruck, Jeremy Strong, Sarah Snook și Kieran Culkin se cațără unul pe altul și peste alții în cariera pe care n-o merită, doar pentru o ciozvârtă de putere care să le justifice egoul.

       

       

      15. POSE (FX Networks)

       


      Ryan Murphy, Brad Falchuk și Steven Canals ne transportă într-un New York City aparte, prin ochii și viețile membrilor casei Evangelista și ai concurenților la titlurile cele mai importante de la balurile underground din Harlem ale comunității trans. MJ Rodriguez, Dominique Jackson și Indya Moore sunt minunați și transpunerea lor în perioada epidemiei SIDA e cu atât mai tristă, dacă ne gândim la comunitatea trans de acum din care fac parte, și greutățile pe care le-au avut fiecare. E emoționant, credibil și glam, vorbind cu delicatețe despre familie, apropiere și susținere prin toate tipologiile de personaje și povești care merită descoperite și urmărite până la capăt. O să vină și al doilea sezon, la anul, poate chiar cu Madonna în cameo.

       

      14. Mindhunter (Netflix)

       


       

      Joe Penhall a dat lovitura cu serialul produs de David Fincher și Charlize Theron în care joacă Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith și Cameron Britton. Doi agenți FBI stau de vorbă cu psihopații pentru a afla mai multe despre felul în care gândesc și operează criminalii în serie pentru a reazolva cazurile reale grele cu care se confruntă. Musai de văzut și replicat mental, măcar, cu politicieni corupți.

       

      13. Bodyguard (Netflix)

       


      Richard Madden (Robb Stark din Game of Thrones) e impresionant în multe din scenele în care joacă disperare sau curaj în serialul în care un veteran de război, angajat să se ocupe de securitatea unei abile și temute politiciene, ajunge să fie vânat de colegii săi care-i pun în cârcă fix atacurile asupra acesteia. După 6 episoade, s-ar putea să vă molipsească pronunția britanică a unor cuvinte și să vorbiți singuri prin casă, așa că mai bine împărțiți suspansul și discuțiile politice cu cineva, mai ales la scenele de dezamorsare a bombelor.

       

       

      12. Derry Girls (Channel 4)

       

       

      O vizită la o școală din nord-vestul Irlandei, fără telefoane mobile, cu adolescenți de toate felurile, în miezul revoltei hormonilor, domoliți sau supravegheați de propiul simț al umorului.  Scris de Lisa McGee (și inspirat de copilăria ei), regizat de Michael Lennox și jucat excelent de Jamie-Lee O’Donnell, Dylan Llewellyn, Nicola Coughlan, Saoirse Monica Jackson, Louisa Harland și Kathy Kiera Clarke, Derry Girls nu e doar un  amuzant serial pentru adolescenți, e o experiență cu care se poate identifica oricine, din multe puncte de vedere, și în același timp o plăcere vinovată.

       

       

      12 bis. KILLING EVE (BBC America)


       

       

      Sandra Oh și Jodie Comer reușesc să se impună și să rămână în popcult drept cel mai interesant cuplu agent – asasin din ultimii 10 ani. Agenta Eve își pune viața de familie pe pauză pentru a o urmări peste tot pe psihopata Vilanelle, hrănindu-și una alteia câte o obsesie, în vreme ce spectatorul încearcă să se țină de firul conspirației care se dezvăluie și ale cărei victime, sunt amândouă. Sunt multe replici aici de folosit în meme-uri, momente de suspans, dar și câteva lecții de actorie din partea amândurora. De văzut pe HBO GO.

       

       

      11. HOMECOMING (Amazon Prime)

       

       

      Sam Esmail (Mr. Robot) a scos un nou hit cu Julia Roberts în rolul lui Heidi Bergman, angajata unei instituții guvernamentale care se ocupă de integrarea soldaților veterani cu PTSD în civilie. E primul exemplu de podcast popular adaptat pentru TV cu succes, poate și pentru că în spate e chiar echipa care l-a creat - Eli Horowitz și Micah Bloomberg. Experiența terapeutei de la care șeful ursuz vrea rezultate imediate (Bobby Cannavale) se dezvăluie în două perioade de timp diferite, la fel ca ale pacienților săi, de care e interesat un investigator de la Departamentul Apărării. Și cu toate astea, avem de construit niște puzzle-uri pentru a le prinde, de fapt, poveștile.

       

       

      10. WILD WILD COUNTRY (Netflix)

       

       

      Unul din cele mai cutremurătoare seriale documentare ale ultimilor ani, Wild Wild Country  e o experiență cinefilă necesară, nu doar pentru a lămuri multe din întrebările și curiozitățile legate de comunitatea Rajneeshpuram și adorația pentru Osho (înainte să devină Osho), dar mai ales pentru a privi din mai multe unghiuri efectele xenofobiei, alienarea, abnegația oamenilor din toate păturile sociale în căutare de alinare, prietenie, regăsire sau evoluție spirtuală până la determinarea și fanatismul cu care sunt în stare să se lupte cu oricine și prin orice mijloace pentru a-și apăra cauza, cultul și maestrul, în dauna localnicilor cărora le cuceresc pur și simplu orașul. Poate pentru spectatorii mai tineri sau pentru cei care n-au căutat dincolo de „învățăturile lui Osho” de pe toate gardurile, e uimitor să descopere trecutul său și scandalul pe care cultul început pe când era doar profesorul de filosofie Bhagwan Shree Rajneesh ce câștiga adepți veniți în Mumbai în toate colțurile lumii prin anii 70, l-a iscat cîțiva ani mai târziu când a pus mâna pe localitatea Antilope din Oregon, ajungând prin mâinile câtorva oameni (în special a lui Ma Anand Sheela, secretara lui Bhagwan și singura care, deși dezamăgită ulterior de acesta, condamnată și deloc reabilitată, nu regretă nimic din ce-a făcut) să orchestreze asasinate și acte de bioretoresim pe lângă o masivă evaziune fiscală. Răul se naște de toate părțile și seamănă ură atât în comunitatea care prețuiește binele suprem insuflat de maestru, cât și în comunitatea care-și apără liniștea și armonia pentru care a muncit o viață, iar credința interioară care ajunge să se manifeste prin ostentație și opulență, propovăduind modestia e unul din subiectele atent și subtil examinate de fraţii Way care și-au dedicat 4 ani din viață pentru atenta documentare a fenomenului.

       

      10 bis.  Unsolved: The Murders of Tupac and the Notorious B.I.G. (Netflix)


      La egalitate pentru intensitate și scenariu, „The Murders of Tupac and the Notorious B.I.G.” din seria Unsolved, întoarce pe toate părțile nu doar asasinatele asupra rapperilor Biggie (Wavyy Jonez) și Tupac (Marcc Rose), prietenia lor și mai ales obsesia anchetatorilor ( în special cea a lui Russell Poole, jucat de Jimmi Simpson) care și-a sacrificat familia pentru a rezolva cazul. Bazat pe investigația condusă de Greg Kading, serialul insistă asupra unor detalii din dosare, dar are și urmări în viața reală.
      Realizatorul Kyle Long, s-a bazat pe câteva indicii care duceau spre Keffe D, iar ducpă ce acest a recunoscut în documentarul BET's Death Row Chronicles că a fost în mașina cu Andeson, condamnat pentru asasinarea lui Tupac, și pe care l-a și indicat, sub protecție, ca fiind vinovatul, cere justiției americane arestarea acestuia pentru complicitate la crimă.

       


      9. SHARP OBJECTS (HBO)

       

       

      Adaptarea romanului semnat de Gillian Flynn urmărește povestea jurnalistei Camille Preaker (Amy Adams) care se întoarce în orașul natal - Wind Gap, Missouri – pentru a investiga uciderea unor tinere, dar se concentrează asupra relațiilor dintre ea și mama ei rece dar super protectivă Adora (impecabila Patricia Clarkson) și sora ei mai mică Amma (Eliza Scanlan, o revelație). După un trecut care a dus-o la alcoolism și automutilare, Camille și-a găsit un oarecare echilibru alături de mentorul ei de la ziar și soția acestuia, e incapabilă de relații interumane sau amoroase autentice și caută să-și înfrunte demonii, însă, lupta ei devine dificilă când sentimentele pentru un detectiv care-o place, dorința de a-și proteja sora și de a rezolva cazul o aruncă într-un iad mental din care reușește să iasă mult mai puternică. Jean-Marc Vallée (Big Little Lies, Dallas Buyers Club) face treabă bună cu atmosfera și portretele feminine, dar limitează cumva universul transformând experiența de vizionare într-o apăsătoare stare de anxietate.

       

       

      8. PATRICK MELROSE (Showtime)

       


       

      Benedict Cumberbatch e motorul principal al acestui serial superb scris si filmat, ce are la bază seria scrisă de Edward St. Aubyn despre aristocratul britanic a cărui viață e o continuă transformare după traumele din copilărie cauzate de tatăl abuziv (Hugo Weaving) și care încearcă din răsputeri să nu-i ia locul. Adicție, abuz, alienare, durere, relații de familie, portret de clasă socială și portret psihologic impecabil – cam astea sunt atuurile unui serial impecabil scris, cu unele dintre cele mai bune combinații sunet – imagine de anul ăsta, pe care îl regăsiți pe HBO GO.

       

       

      7. Maniac (Netflix)

       

       

      Patrick Somerville (The Leftovers) a înrămădit toate metaforele și simbolurile posibile într-o ciorbă psihologică în care a pus totuși niște ingrediente care funcționează minunat, iar efectul poetic reușit atât de el, cât și de regizorul Cary Joji Fukunaga (True Detective), precum și de prestațiile actorilor Emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux, Sally Field, Sonoya Mizuno și Gabriel Byrne, face din „Maniac” un serial aparte, musai de urmărit. Povestea tinerei depresive, dependente, mitomane și cu probleme de adaptare, care găsește într-un tip schizofrenic, chinuit de familie, un partener de rezistență într-un experiment medical, prezentată în cheie suprarealistă, e una care pune mintea spectatorului la contruibuție și provoacă inteligența emoțională a fiecăruia.

       

       

      6. Lodge 49 (AMC)

       


       

      Fostul surfer Dud  (Wyatt Russell) din Long Beach, California, încearcă să-și refacă viața afectată de moartea tatălui și falimentul afacerii de familie, privind cu optimism alături de prietenii de bere. Scriitura fină concentrată în jurul efectului economiei și al constrângerilor financiare asupra psihicului uman, într-o lume care oferă prea puține în timp ce ia sau cere prea multe, nuanțează importanța interacțiunilor umane consistente. Așa că înainte de apariția celui de-al doilea sezon, dați-i o șansă.

       

       

      5. A Very English Scandal (BBC/ Amazon Prime)


       

      Hugh Grant conduce magistral comedia neagră din jurul unui scandal din Marea Britanie în anii 70, când relația homosexuală a parlamentarului Jeremy Thorpe a devenit cunoscută după ce a fost acuzat că ar fi angajat un asasin să-i ucidă iubitul (jucat aici de arătosul Ben Whishaw), și a fost achitat. Viața personajului romanului lui John Preston, împachetată pentru TV de Russell T Davies în miniseria regizată de Stephen Frears e un bun prilej de reflecție asupra toleranței și a jocurilor politice de culise. 

       

       

      4. Escape at Dannemora (Showtime)

       


       

      O miniserie de 7 episoade pe care o puteți urmări pe HBO GO,Escape at Dannemora” îi aduce împreună pe Benecio del Toro și Paul Dano în rolurile unor condamnați care evadează dintr-o închisoare cu ajutorul unei femei care-și pune slulba de gardian în pericol (Patricia Arquette, cea mai inspirată alegere de casting). E nevoie, într-adevăr, de multă răbdare pentru a urmări acțiunea trenantă imaginată de Ben Stiller, dar recompensa unei experiențe potențată de niște performanțe actoricești de excepție, merită.

       

       

      3. The End of the F***ing World (Netflix)

       

       
      O poveste de dragoste atipică dintre un adolescent care se consideră un sociopat care nu simte nimic (Alex Lawther) și o fată rebelă care vrea să trăiască toate aventurile din lume la intensitate maximă (Jessica Barder), „The End of the F***ing World” nu prea are nevoie de o continuare, dar e o veste bună că va exista. E un un serial ce poate fi urmărit de mai multe ori, pentru atmosferă, muzică, scriitură și actori, iar asta e o mare realizare.

       

      2. The Kominsky Method (Netflix)

       


       

      Michael Douglas își împrumută versatilitatea profesorului de actorie pe care îl interpretează aici și care își ajută un amic (Alan Arkin) să-și revină după moartea soției și să transforme malancolia în energie și dragoste de viață. Are urmor, realism pur și actori minunați, iar magnetismul lor te trage la binge.

       

       

      1.     BARRY (HBO)

       

      Impecabil scris și jucat de toată distribuția, „Barry” e povestea unui asasin plătit, fost pușcaș marin și veteran de război, care, cu ajutorul unui prieten de-al tatălui, câștigă cât de cât din crimele pe care le comite împotriva unor persoane despre care știe că sunt ultimele scursuri de pe lume. Când noua țintă indicată de niște mafioți ceceni e amantul soției boss-ului, antrenor de fitness și actor neprofesionist, Barry cel anxios și deprimat ajunge la cursurile de actorie care-i deschid ochii către oportunitatea de face o schimbare în carieră.  Nu e o satiră SNL, deși în rolul principal în regăsim pe Bill Hader, ci un serial în care umorul negru, absurdul,  blândețea, psihoza, alienarea, emoția și ironia fină țes un scenariu bun, potențat de o coloană sonoră perfectă în care strălucesc în egală măsură Bill Hader, Sarah Goldberg, Henry Winkler, Stephen Root și Anthony Carrigan.

       

      ***

      Sezoanele noi din Better Call Saul (AMC), The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime), Younger (TV Land), The Deuce (HBO/Sky Atlantic), Big Mouth (Netflix), Atlanta (Netflix)  și mai ales  BoJack Horseman,  sunt, totuși, printre cele mai cool experiențe de binge ale anului de care, dacă n-ați avut parte, e musai să le încercați în vacanță. Iar pentru cei vor ceva mai „ușurel”, dar cu suspans, dramă, acțiune și salvare, „Designated Survivor” (Netflix), „Shooter” (Netflix) și The Brave (AXN) s-ar potrivi cel mai bine.

      La capitoul SF-uri, tot „Expanse” (SyFy) a ținut fruntea, urmat, decent de „Lost in Space” (Netflix), „Altered Carbon” (Netflix), „Westworld” (HBO), The Rain (SyFy),  Philip K. Dick’s Electric Dreams (Amazon Prime)

      și Krypton (HBO), cu Origin (YouTube Premium) venind furtunos din spate - maxim potențial, actori cool, dar enervare pentru scenariu pe măsură - totuși, o sinceră recomandare proaspătă de binge.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor