Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Totul despre filmele de Crăciun

      25 decembrie 2018, Autor: Alexandra Malachi
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Dacă musicalurile, comediile, filmele fantastice sau de dragoste care au doar câteva elemente tangențiale cu sărbătorile de iarnă se pot califica, atunci thrillerul de acțiune “Die Hard/ Greu de ucis” poate intra lejer în această categorie.

       

      Este “Die Hard” un film de Crăciun?

       

       

      În fiecare an apare aceeași întrebare și în fiecare an sunt oameni de ambele tabere dezbătând intens situația. Totul s-a transformat deja într-o tradiție la fel de tipică de sărbători precum filmele de Crăciun în sine.

       

      În cele din urmă, problema nu e neapărat legată de “Die Hard”, ci de definiția “filmului de Crăciun”.

       

      Ce face, atunci, un film să fie un film de Crăciun?

       


       

      Să fie vorba de data de lansare? Nu, pentru că asta ar scoate din schemă filme precum “Miracle on 34th Street/ Miracolul din strada 34” sau “Christmas in Connecticut”, două filme clasice de Crăciun care au avut premiera pe timp de vară, la fel cum multe alte preferate s-au lansat înainte de Halloween, cum ar fi “The Shop Around the Corner/ Magazinul de după colț”, “Holiday Inn” și “White Christmas/ Un Crăciun deosebit”.

       

      Să fie vorba de marketing? Nu. “Miracle on 34th Street/ Miracolul din strada 34”, între altele, nu a înaintat niciun indiciu că ar fi legat de Moș Crăciun.

       

      Să fie vorba de cadru? Parțial. Un film de Crăciun trebuie să aibă cu siguranță câteva cadre de sărbătoare, dar cadrul în sine nu este îndeajuns să îi garanteze eticheta unui film de Crăciun. Altfel, ne-am umple până peste cap de “filme de Crăciun” care conțin scene trecătoare legate de magia sărbătorilor.

       

       

      Acestea fiind zise, nici durata nu pare să aibă vreo importanță: “Meet Me in St. Louis/ Ne vedem în St. Louis” dedică niciun sfert din timpul de rulare Crăciunului, cu toate astea a rămas unul din preferatele sezonului.

       

      Să fie vorba de gen? Asta e discutabil. Pentru unii puriști, în filmele de Crăciun trebuie să domine bucuria, iubirea și nostalgia care definesc perioada sărbătorilor de iarnă. Însă nu e chiar așa. Sărbătorile sunt “definite” de mult mai mult.

       

      Amplifică în același timp singurătatea, cinismul și disfuncțiile familiale, de exemplu. Asta înseamnă că încă e loc pentru toate aceste tematici și mult teren de explorat pe o varietate de genuri cinematografice.

       

       

      Acceptăm drept filme de Crăciun comediile precum “Home Alone”, musicalurile ca “White Christmas/ Un Crăciun deosebit” și fanteziile romantice precum „The Bishop’s Wife", așa că de ce să spunem nu dramelor istorice ca “The Lion in Winter/ Leul în iarnă”, filmelor western precum “3 Godfathers” și filmelor de acțiune ca “Die Hard/ Greu de ucis”?

       

       

      Însă cel mai important element din aceste șase filme, și din toate celelalte filme menționate până acum în acest articol, este folosirea potrivită a Crăciunului în scenariile lor.

       

       

      Ar mai funcționa “Die Hard” dacă acțiunea nu se petrecea în Ajunul Crăciunului? Povestea poate că da: John McClane ar putea în continuare să zboare spre Los Angeles pentru a se împăca cu soția lui și teroriștii ar putea în continuare să pună stăpânire pe o clădire pentru un jaf, însă ar fi o cu totul altă experiență pentru public.

       

       

      Crăciunul ne amplifică puternic reacția la problemele maritale ale lui McClane pentru că disfuncțiile familiale în perioada sărbătorilor sunt atât de cunoscute de toată lumea. În plus, Crăciunul luminează și povestea teroriștilor: filmul tratează jaful lor ca și cum ar deschide cel mai frumos și semnificativ cadou de sărbători.

       

      Într-un final, indiferent cât de pasional își argumentează fiecare cazul, dezbaterea legată de “Die Hard” nu pare să moară prea curând, pentru că filmele de Crăciun nu fac parte dintr-o categorie sau gen anume.

       

       

      (Dacă vrei să revezi toate cele patru părți din seria “Die Hard”, Paramount Pictures le difuzează de sărbători. Află aici în ce zile și la ce oră)

       

      Într-un final, oricine e liber să eticheteze un film de Crăciun după propriile lui păreri și credințe!

       

      Mai e o modalitate să definești “un film de Crăciun”: un film de care nu te saturi și îl revezi de fiecare dată cu prietenii sau familia de sărbători, nu neapărat pentru conținutul său, ci pentru că are o valoare pură și aparte pentru tine și pentru ai tăi.

       

      Sursa: hollywoodreporter.com

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor