Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Trei panouri, trei sentimente

      21 martie 2018, Autor: Cristi Marculescu
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Trei panouri... este un film teribil de memorabil. Un amestec de dramă și cinism, umor, furie și neputință, speranță, răzbunare și complicitate, cum rareori ajunge pe listele de nominalizări la Oscar. ”Povestea” este cât se poate de simplă: furioasă pe șeriful orășelului Ebbing (Woody Harrelson), pentru că nu a găsit încă vinovatul pentru uciderea fiicei ei, Mildred  (Frances McDormand) închiriază 3 panouri publicitare aflate la intrarea în oraș și-l responsabilizează (a se citi face de cacao) în print gigantic și în văzul tuturor locuitorilor din urbe  pe șerif. Șeriful și ajutorul de șerif, Dixon (Sam Rockwell) nu sunt singurii care vor contracara și contra-ataca panourile și pe Mildred. Dar femeia refuză să-și reconsidere acțiunea. Și întreaga respectabilitate, umanitate și sănătate mintală a celor implicați încep să se scurgă pe gârlă, în timp ce televiziunile raportează panourile, Dixon aruncă oameni pe geamuri și fiul lui Mildred este persecutat la școală.

       

       

      Fie că este vorba de mama îndurerată sau de Dixon cel abuziv, de preotul împăciuitor sau de șeriful muribund, toate personajele din Three Billboards outside Ebbing, Missouri sunt captive într-un vortex de furie și neputință, iar pentru unii singura soluție pare a fi complicitatea. Complicitatea, adică tăcerea grea, dar politicoasă, care permite orașului să meargă înainte, ca și când crima oribilă a cărei victimă a fost fiica lui Mildred n-a avut loc vreodată.

      Complicitatea, justificată de considerente umane (să nu tulburăm și mai mult șeriful grav bolnav) sau de mitologii religioase (să iertăm, Dumnezeu vede tot, bla-bla, etc). Complicitatea motivată de  eșec (al poliției) și de frică (a cetățenilor deloc dispuși să ia în calcul că un criminal violator este liber și poate acționa din nou) este tăcerea sticloasă în care Mildred, deloc dispusă la complezențe ipocrite, intră cu motostivuitorul, pardon, cu cele 3 panouri. Prea mari pentru a fi ignorate, deloc ilegale, cele scrise pe panouri sunt motivate de furie, durere și neputință și vor isca o furtună de furii, violențe și neputințe de-a dreptul biblice pentru un orășel amorțit în propria sa insignifianță.

       

       

      Martin McDonagh, care debuta superb cu In Bruges (2008) și rata dureros cu Seven Psychopaths (2012), nu ratează nimic din scenariul și regia celor 3 panouri. Dramaturgic vorbind, Trei panouri are o forță redutabilă și o rețea de mize umane care-l apropie mai mult de clasicii ruși, decât de contemporanii americani. Scenariul nu omite acțiunea, reacțiunea și dialogurile, dar mizele sunt sufletele personajelor. Toate furiile, complicitățile și neputințele fiecăruia sunt expuse veridic de actori (Rockwell și McDormand, deja oscarizați pentru roluri), lăsați să-și nuanțeze personajele. Niciodată comfortabile, mereu puse pe harță, fundamental umane și implicit greșite, personajele lui McDonagh sunt adorabile când greșesc și ar fi oribile dacă ar triumfa. Dar nu triumfă nimeni. În Ebbing, la fel ca în Dogtown-ul lui Lars von Trier, procesul prin care individul și comunitatea se tatonează și torturează reciproc este un spectacol în sine. Ca studiu despre felul în care neputința naște furie și complicitate, Trei panouri ... este fix cum trebuie: neașteptat de bun, lipsit de stridențe, filmat clar și cuminte. 

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor