Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      True Detective III. Primele 2 episoade

      15 ianuarie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      După un sezon 2 sub așteptări și puțin cam departe de ce a fost primul, ne întoarcem la păpuși voodoo și crime & dispariții misterioase, marcate de pedofilie și interese politice. Povestea se desfășoară pe 3 paliere temporale neliniare, cel al acțiunii propriu-zise, din anii 80, cel intermediar, cînd 10 ani mai tîrziu apar noi dovezi și cel de-al treilea, din 2015, cînd personajul principal e deja bătrîn și bolnav, cu o memorie care-i joacă feste dar care-l ține suficient de conectat la povestea originală și la modul sinuos în care s-a dezvoltat.

       

      Pe scurt, doi copii pleacă cu bicicletele să-și viziteze un prieten dintr-o altă parte a orășelului în care locuiesc, dar dispar pe parcurs și nu se vor mai întoarce niciodată. Băiatul e găsit mort într-o peșteră, iar fetei i se pierde urma. Mahershala Ali (cu roluri memorabile în Moonlight și House of Cards în ultimii ani) îl joacă aici pe Wayne Hays, detectivul care pare să-și asume cea mai mare parte din investigație, iar colegul său, Roland West (jucat de Stephen Dorff) doar îl acompaniază, neavînd o partitură care să-i ofere prea multe situații în care să iasă în față.

       


       

      Totul seamănă destul de mult cu primul sezon, prima diferență marcantă fiind însă cuplul actual, care nu se ridică nici pe departe la înălțimea lui Matthew McConaughey - Woody Harrelson (acum doar producători ai serialului). Din primele două episoade nu aflăm nimic despre viețile personale ale celor doi detectivi (în afară de prezența în Războiul din Vietnam, dar care nu se manifestă în vreun fel anume, decît ca un marker socio-biografic și prin dobîndirea unor skill-uri militare care îi ajută, oarecum, în situația de față), ele încep să se construiască pe parcursul derulării poveștii din serial.

       

      De altfel, personajul lui Roland West e de-a dreptul obliterat în ceea ce privește profilul său, din care îi lipsește viață personală, cum ziceam, parcursul biografic și profesional sau alte trăsături de personalitate ori de profil socio-cultural. Nici istoria acestui cuplu de detectivi nu ne este cunoscută, Roland fiind oricum eliminat din palierele temporale 2 și 3, unde doar Wayne este avut în vedere.

       

      Celor doi li se alătură Amelia Reardon (jucată de Carmen Ejogo), o învățătoare/profesoară de limba engleză care se implică în procesul celor doi detectivi și îi ajută la una din piste. Avem să aflăm din celelalte paliere temporale că a scris și o carte despre acest caz, devenit faimos (nu știm încă dacă doar datorită/din cauza cărții sau au mai fost și alte elemente care au contribuit), volum față de care Wayne de la bătrînețe (palierul temporal 3) are sentimente amestecate. E una dintre conexiunile puternice cu acum decedata să soție, dar menționează că n-a reușit niciodată să citească pînă la capăt volumul, întrucît are o componentă personală prea puternică.

       


       

      Cel de-al treilea palier temporal este cauzat de prezența unei echipe de filmare care lucrează la un show TV (probabil un episod dintr-o serie crime) și care e interesată de povestea cazului dispariției celor 2 copii. Wayne nu refuză invitația, dar se vede constrîns să răspundă la așteptări editorialistice precum discriminarea rasială din momentul documentării cazului în anii 80. Deși neconfirmată, ipoteza se dovedește a fi reală, procurorul șef al districtului care preia cazul punînd la îndoială opțiuni de anchetă pe care le propune Wayne și anulînd piste de rezolvare a cazului. Pînă în acest moment al poveștii, episodul pare să fie relevant, întrucît timpul de la dispariție se scurge destul de repede și lipsa unor variante fezabile nu ajută.

       

       

      În momentul în care celor doi detectivi li se alocă cazul și primesc prin stație adresa la care trebuie să ajungă, în viața lui Wayne se deschide un cu totul nou capitol, pe care îl va închide și redeschide de nenumărate ori, în diferite contexte și în compania unor alți oameni a căror interese gravitează în jurul a ceea ce el a trebuit să investigheze, dar nu și asupra a ceea ce el a trebuit efectiv să trăiscă. Nu sîntem, așadar, nici din acest punct de vedere foarte departe de premisa primului sezon True Detective, dar e probabil prematur să identificăm punctul principal de interes al serialului.

       

      Includerea în firul epic al serialului a trei paliere temporale pare să fie o aglomerare inutilă de relatări și complicari ale poveștii, însă în realitate ele contribuie la modul în care povestea se întîmplă, apoi se transformă și, în final, devine o amintire tulburătoare. Dintre cele 3 timpuri (care ar fi prezentul acțiunii este discutabil), ceea ce este continuu e Wayne și participarea lui post-factum la reconstruirea unei crime/dispariții. Foarte probabil, ceea ce vedem în firul temporal din anii 80 este de fapt modul în care Wayne își amintește ulterior faptele și nu neapărat modul în care ele s-au întîmplat (ceea ce ar explică intrucitva absența unui profil mai complex al colegului Roland sau a altor detalii de context).

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor