Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Un alt film cu naziști

      11 noiembrie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Filmele cu naziști au ajuns un loc comun în cinematografia americană, orice alt lungmetraj care apare nu aduce altceva nou decît variații pe subiect. Overlord e despre monstruozitățile create de experimentele medicilor germani din WWII și despre cum bravii soldați americani au pus capăt unor nenorociri medicale.

       

      Sîntem în momentul în care SUA decide să participe la conflictul european și trimite avioane întregi cu soldați pregățiți să lichideze ce a mai rămas din Armata celui de-al Treilea Reich. Primul pas e distrugerea unui turn radio care împiedică accesul facil al Aliaților în zonele controlate de nemți. Numai că trupele trimise de americani sînt kamikaze, sînt parașutați exact în bătaia puștii inamicului.

       

       

      Scapă doar Boyce (afro-american, care e și personajul principal al filmului) alături de alți patru colegi. Echipa tipică care e în stare să distrugă orice inamic avut vreodată de americani. Doar că un plot-twist aproape ne-anunțat duce miza filmului (inițial un war movie la fel că multe altele) la un alt nivel, cu accente de horror. La baza turnului radio care trebuia distrus de americani, naziștii făceau experimente cu gudron pe localnici. Serurile bazate pe acest fluid te trezeau din morți și te transformau într-o veritabilă mășină de ucis, aproape indestructibilă.

       

      Deci brusc misiunea soldaților americani rămași în viață behind enemy lines se dublează, trebuie să distrugă turnul și să neutralizeze demențele medicale de la baza acestuia. Sigur că filmul, doar cu aceste ingrediente, nu ar avea priză la un public prea larg, așa că intervine și o localnică în tot acest decor, Chloe, care pare să aibă o relație erotic-submisivă cu comandantul nazist din zona. Boyce (cu descendența haitiană și vorbitor vag de franceză) o protejează pe Chloe și rezolva o bună parte din întregul plot-line, altfel pasabil și prea puțin memorabil.

       


       

      Dacă ideea filmului era să impresioneze prin mărturiile nespuse din timpul WWII, bătînd acest cal mort al naziștilor care erau ultimii oameni (în sens peiorativ), din păcate lucrurile nu stau chiar așa. Pe măsură ce ne îndepărtăm tot mai mult de acel moment, posibilitatea existenței unor astfel de experimente punctuale nu ni se mai pare greu de crezut (mai ales că am văzut recent Ouăle lui Tarzan, iar regizorul Alexandru Solomon povestește în paratext că începutul secolului al XX-lea e un moment extrem de intens în medicină, cînd se încercau nenumărate experimente, în toate colțurile lumii - deci nu doar în Germania nazistă, fyi). Deci cîrligul realist funcționează în măsura în care factorul șocant e neutralizat. Accepți convenția la fel cum într-o comedie romantică știi că o să ai un el și o ea care la un moment dat se vor săruta.

       

      Moreover, faptul că americanii cîștigă și tura asta (cu pierderile de rigoare) e mai degrabă nesatisfăcător, dacă tot ne-am imersat într-o ficțiune cu accente științifico-fantastice. Nevoia spectatorului de a vedea alternări în conflictele istorice e o chestiune de bază - cît de mult poți achiesa la victoria unei țări de acum aproape un secol? Arată-mi și altceva, du-te cu ficțiunea într-o zona ne-explorată sau măcar surpinde-mă cu ceva. Care e sensul să reîncălzești aceeași ciorbă pentru a mia oară? Să-ți stăpînești foamea de ficțiune auto-gratificatoare? Dacă e așa, atunci limitează-te la un public restrîns, care are nevoie de nationalist historical vegetables.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor