Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Un preludiu cît un film

      24 iunie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Două personaje nenumite. Sînt fete, tinere, par complet diferite una de cealaltă, dar totuși se atrag. Reticența și prudența exasperante ale primei (Silvana Mihai) o fac pe cea mai cocky și aparent mai matură emoțional (Florentina Năstase) să izbucnească. Iar totul se termină înainte de a începe. Câteva conversații despre o fată foarte înaltă este debutul lui Bogdan Theodor Olteanu în lungmetraj și competiția pentru Gopo-ul de debut de anul viitor pare să fie mai disputată ca niciodată.

       

      Nu ieșim niciodată din interioare, totul se petrece în apartamentul fetei care pare să fie într-o etapă exploratorie, cînd e curioasă și pune multe întrebări, și ajungem, eventual, în alte medii sociale doar mediat, prin filmările realizate de tipa mai cocky, care e studentă la film. Cele două vorbesc pe Skype atunci cînd nu se confruntă face-to-face, iar melanjul dintre relaționarea virtuală și cea reală e cît se poate de comun relațiilor aflate într-o fază incipientă.

       

       

      Personajul jucat de Silvana Mihai încearcă să treacă peste o despărțire care a consumat-o emoțional (fiind prima dată cînd cineva se desparte de ea, și nu invers) și o contactează pe o prietenă a fostei sale iubite. Care a fost și ea, avem să aflăm, iubita fostei. Personajul Florentinei Năstase vorbește cu “futut” și “lesbi”, are piercing-uri și stă pe Tinder. Pe măsură ce relația dintre ele două devine mai apropiată și se văd & vorbesc tot mai des, diferențele și modul, ne-verbalizat, în care își imaginează relația lor sînt piedici peste care niciuna dintre ele nu poate trece.

       

      Tipa cocky n-are nicio problemă să se afișeze în public, să își apere & justifice identitatea în fața oricui, e sigură pe ea și pe ce simte, e și puțin player, însă nimic din toate astea n-au vreo legătură cu tipa “fricoasă” și în general nesigură de ce este și ce simte. Poate că diferențele prea mari dintre cele două personaje duc toată povestea într-o direcție prea simplă, unde e clar că relația dintre cele două nu poate funcționa decît dacă una din ele (sau chiar amîndouă) vor renunța la anumite părți ale identității și personei pe care și le-au construit.

       


       

      Convenția narativă din Câteva conversații despre o fată foarte înaltă nu pare totuși foarte potrivită pentru un film de lungmetraj de sine stătător. Niciunul dintre cele două personaje nu își modifică datele inițiale, sînt atrase una de cealaltă în ciuda diferențelor evidente. Poate că ambele întră în acest joc (nu e încă o relație, întrucît nu reușesc să depășească nici măcar prima barieră mai serioasă) tocmai din dorința de a se apropia de modelul celeilalte, însă ceva nu merge, a-i oferi partenerei ceea ce își dorește e prea mult.

       

      Masturbarea frenetică din final a fetei părăsite pare să fie semnul unei ușoare modificări a atitudinii sale, influențată deja de tipa dura și de-a dreptul violent-abuzivă în secvența despărțirii. Sau poate că e doar o expresie a imensei frustrări de a nu-și putea depăși și clarifica limitele și dorințele. Oricum ar fi, rămînem cu imaginile unui alt cuplu feminin, surprinse în rutina domestică de către tipa care e studentă la film. Acolo vedem ceea ce ar putea fi ele două, dacă ar ajunge la un numitor comun din perspectiva personalității lor. Nu e cazul și sentențiozitatea post-adolescentină a replicii “Eu dacă ies pe ușa nu mă mai întorc” închide posibilitatea unei eventuale negocieri, aruncîndu-ne înapoi în secvența de început a filmului.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor