Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Vânătorii de capete. Noul anti-erou norvegian

      9 iulie 2012, Autor: Cristina Mihai
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Vânătorii de capete - bazat pe bestseller polițist scris de Jo Nesbo - este cel mai bun thriller pe care l-am văzut în ultimele luni. (…)

      Punctul forte al filmului este un anti-erou delicios de neplăcut, Roger Brown. Distracţia constă în modul în care scenariul îl face să treacă prin atât de multe umilinţe încât nu te poți abține să să nu-l susții în final.

       

       

      Roger (superb interpretat de Aksel Hennie) este un headhunter corporatist, cu o casă modernistă prea scumpă pentru el şi o superbă soţie trofeu blondă (Synnove Macody Lund), pe care de asemenea nu și-o permite.

      Ea vrea copii, dar el este mai interesat sex fără angajamente cu amanta lui - până când aceasta devine prea posesivă, moment în care el o părăsește fără niciun menajament.

       

      Aroganţă, lăcomie şi imoralitate

       

      Un om scund, condus de nesiguranța în legătură cu propria valoare (posibil întemeiat), el radiază aroganţă, lăcomie şi imoralitate. În plus, urăşte câinii, atât personal cât şi profesional.

      Lucru care-l face pe Roger interesant este faptul că el are o ocupație secundară, ilicită și profitabilă. Prin serviciul său corporatist, el află dacă oameni de afaceri de top dețin piese de artă valoroase - sau câini de pază.

      Apoi, cu ajutorul unui om de securitate iubitor de porno si prostituate, le sparge casele, fură originalele şi le înlocuieşte cu falsuri.

      Roger se împotmolește în momentul în care fură un exorbitant Rubens de la Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau), un fost soldat al serviciilor speciale olandeze şi CEO recent pensionat al unei firme de supraveghere.

       

      Clas nu este doar mai nemilos şi mai fatal decât Roger: el e mai înalt, mai frumos şi, evident, mult prea atras de soţia acestuia. Imaginaţi-vă un Terminator cu sex-appealul lui Viggo Mortensen. El mai are și un câine rău. Dintr-o dată, Clas declară război.

      Roger trebuie să fugă şi treptat - ca să scape de dispozitive de urmarire - renunță la toate semnele fostului său succes. Este atacat de un pitbull, aruncat de pe o stâncă şi trebuie să se ascundă în deşeuri umane. Şi mai ce e mai rău abia urmează.

      Hennie oferă unul din cele mai memorabile portrete ale unui nemernic viclean din cinema. Cu părul blond coafat si ochi umflați, e ca o încrucișare între James Spader şi Steve Buscemi în tinerețe.

      În timp ce scenariul bine gândit îl pedepsește pentru crimele sale, el arată din ce în ce mai mult ca William H. Macy, în Fargo: un hoţ mărunt, care s-a aventurat într-un teritoriu extrem de violent și macabru.

      Regizorul Morten Tyldum asigură că există nuanţe din The Game (David Fincher) şi din North by Northwest (de Alfred Hitchcock) în disperarea tot mai mare a personajului principal, observat cu detaşarea crispată a comediei negre.

      Multe thrillere scandinave sunt dure, aceasta are un binevenit umor răutăcios

      Comportamentul lui Roger nu este chiar mereu credibil, nici naraţiunea nu e mereu pe de-a-ntregul logică, dar e mai mult decât suficientă energie şi surpriză pentru a menţine pe cineva sufletul la gură pe durata filmului.

      Mulţi vor compara Vânătorii de Capete, cu The Girl With The Dragon Tattoo, realizat de aceiaşi producători. După mine, noul film este mult mai ingenios şi distractiv.

      Hollywood va face un remake şi pun pariu că nu va fi nici pe aproape la fel de bun. Pentru început, vor încerca să-l facă plăcut pe personajul principal, ceea ce va distruge tot sensul filmului.

      În final, nesiguranţele şi defectele lui Roger le oglindesc pe ale noastre, şi vom privi cu o mândrie perversă eforturile sale de a supravieţui. Tipul poate fi irecuperabil, dar cel puţin ajunge la cunoștere de sine - şi nu o să vă puteți abține să nu-i admirați determinarea.

       

       

      Dailymail.co.uk

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor