Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Viața secretă a patrupedelor

      13 iunie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Nu prea scriem noi pe FilmSi despre animații, dar și cînd o facem înseamnă că e un film mișto. The Secret Life of Pets revine cu sequel-ul, fără o legătură directă cu acțiunea din prima parte, dar cu aceleași personaje, care pornesc acum într-o nouă aventură. Care aventură e formată din mai multe fire împletite frumos pînă ajung la un final comun și drăguț, cum sînt, nu-i așa?, animalele de casă.

       

      O să vă spun de la început că nu am animale de casă pentru că nu le suport mirosul, părul și în general pentru că mi-e lene să le scot la plimbat sau să am grijă chiar și de un pește într-un acvariu, fără să fiu vreun apostol al ținutului animalelor în afara spațiului de locuit. Și dacă tot am deschis subiectul, îmi plac mai mult cîinii decît pisicile. There, I said it.

       


       

      Stăpînii lui Max și Duke au un copil și dacă într-o prima fază asta le stîrnește un pic de gelozie, cei doi patrupezi ajung să se atașeze foarte mult de copil, ba chiar Max devine puțin prea atașat și de-a dreptul responsabil de creșterea micuțului. Povestea începe însă abia cînd întreaga familie pleacă pentru cîteva zile la țară unde cei doi blănoși de oraș au de-a face cu un mediu complet nou și care îi provoacă & maturizează la fel ca orice experiență de viață serioasă.

       

      Back in the town, Snowball și gașca de animăluțe rămase să-și facă singure de cap în absența stăpînilor care sînt la job au un task pe măsura ambițiilor lor - să scape un tigru ținut în cușcă de un circar malefic. Și nu doar că îl fac scăpat, acum trebuie să aibă grijă de un animal adevărat care mînîncă cît toți la un loc, dar au și niște lupi fioroși (dar nu foarte inteligenți) pe urmele lor, care abia așteaptă să-și înfigă colții în blănițele lor curățele și deștepte de orășeni.

       


       

      Filmul funcționează perfect atît pentru copii cît și pentru adulți (cu sau fără animale de companie pe-acasă), e în definitiv o comedie, cu umor decent și chiar dacă apelează la niște clișee narative pe care le-am văzut de suficiente ori cît să nu ne mai dea pe spate, e totuși drăguț și ușor de urmărit pînă la final. Plus că pentru cei nu chiar foarte în vîrstă trezește niște amintiri nu foarte îndepărtate ale filmelor Disney cu care a crescut generația ‘90. Schema narativă a acelor animații presupunea transpunerea în formulă de cinema a unor basme cunoscute la nivel internațional (Albă ca Zăpada, Cenușăreasa, Aladdin etc) și introducerea, subtilă, dar importantă, a unor lecții morale și cu efect educativ (deci nu doar entertainment), precum prietenia, ajutarea celor în nevoie etc.

       

      Lucrurile au evoluat, acum animațiile pentru copii sînt 3D, personajele nu mai sînt neapărat figuri cu puteri suprarealiste, ci animale vorbitoare, bine intenționate și care preiau tot bagajul cultural lăsat de Disney, Marvel sau DC și-l duc într-o formă extrem de apropiată de imediatul lumii în care trăiesc copiii din ziua de azi. Lecțiile sînt, firește, aceleași, valorile general-umane au străbătut epocile, poate chiar s-au mai curățat anumite sexisme sau inepții xenofobe de pe vremuri.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor