Vrei la cinematograf?

    Filme
     Actori, regizori, scenaristi, producatori
      vezi toate rezultatele »

      Camera secreta

      Home » Camera secreta » „Viaţa lui Pi” - o metaforă religioasă complexă.

      Camera secreta

      • Festivalurile de azi
      • Biografice
      • Cronica de film
      • Interviu
      • Premierele lunii
      • Saga Amurg
      • TOP "Cei mai ..."
      • TOP "Cele mai ..."

      Bloguri partenere

      • CineAmator

      Reviste partenere

      • Revista 2
      • Revista 1
      • Revista 3

       

       

       

       

       

      Totul arată incredibil de frumos în filmul „Viaţa lui Pi”: animalele sălbatice, furtunile năprasnice, valurile neîmblânzite ale oceanului, stelele strălucitoare, insula cu plante carnivore, care la un moment dat, va fi folosită ca refugiu de eroul nostru – toate acestea puse şi mai mult în valoare cu ajutorul tehnologiei 3D.

       

      Vezi trailere

       

      Regizorul Ang Lee a ales o abordare unică a extraordinarei poveşti despre curaj, perseverenţă, ingeniozitate şi speranţă create de scriitorul de origine canadiană Yann Martel.

       

      Detalii film


      Filmul ne prezintă minunata aventură a lui Pi, un tânăr indian de 16 ani care supravieţuieşte unui naufragiu şi traversează Oceanul Pacific singur, într-o barcă de salvare….Singur fără alţi oameni, vreau sa spun, pentru că în bărcuţă se mai aflau o zebră, un urangutan numit ”Suc de portocale”, o hienă şi un tigru bengalez numit Richard Parker. Între acestia are loc o luptă pe viaţă şi pe moarte, în care hiena ucide şi mănânca parţial zebra şi urangutanul, tigrul ucide hiena şi îi mănâncă pe toţi. Cu excepţia puştiului care sta terorizat pe o plută în afara bărcii şi se uita la masacru.

       


      Supravieţuirea alături de Richard Parker timp de 227 de zile într-o copaie de lemn nu a fost deloc uşoară, iar Pi va pune la bătaie toate cunoştinţele dobândite pentru a-l domestici pe tigrul bengalez şi pentru a crea o relaţie de coabitare, destul de ciudată am spune.


      Pe durata călătoriei, Pi are parte de diverse întâmplări ciudate. ”Viaţa lui Pi” pe barcă începe cu rugaciuni dis de dimineaţă, fără să ştie unde este Mecca, făcându-şi cu conştiinciozitate exerciţiile de yoga, vânează pentru el şi pisicuţa portocalie, şi încearcă să îşi ţină mintea ocupată cu diverse rugăciuni (Pi îi adora în egală măsură pe Iisus, Allah şi zeităţile indiene). Această atitudine a eroului nostru este total ieşită din comun, el găsind calea împăcării credinţei în trei religii diferite.

       


      Cu toate că suntem siguri că povestirea nu ar putea avea loc în realitate, cartea este aşa de bine şi de realist construită, încât dă dovadă de pură autenticitate. Realismul este întărit şi de faptul că naratorul este chiar autorul care povesteşte cum s-a gândit să scrie o carte, modul în care l-a găsit pe eroul nostru şi cum acesta a fost de acord să-i spună povestea pe care a trăit-o. Pentru a ne destinde şi pentru ca scenele dramatice să nu fie prea frecvente, Yann Martel inserează pasaje pline de umor subtil. 

       


      Aşa cum spuneam anterior, regizorul Lee a realizat imposibilul! Forţând limitele tehnologiei 3D, acesta a transformat un roman care de multă vreme era considerat extrem de dificil de ecranizat într-o îngemănare îndrăzneaţă de naraţiune epopeică şi teme filosofice, care provoacă la reflecţie. Scriitorul canadian, se focusează pe acele poveşti ingenioase pe care le spunem  atunci când dorim să ne menţinem pe linia de plutire. Tema centrală a regizorului Lee nu este despre supravieţuire sau Dumnezeu, ci despre modalitatea de filmare şi tot ceea ce ţine de imagine în general. Cadrele live se întrepătrund cu efecte grafice atent studiate, dând naştere unor imagini clare, strălucitoare şi de o frumuseţe naturală deosebită.

       


      Ultima parte a călătoriei lui Pi gravitează în jurul ideii de hrană, ca mai toată povestea, însă aici noţiunea de “a ucide ca să trăieşti” este extrem de evidentă, umbrind-o pe cea de “a te hrăni ca să trăieşti”... 


      Prin urmare, pe lângă recomandarea de a citi acestă carte, vă invităm să vizionaţi în cinematografe filmul “Viaţa lui Pi”, care nu este (doar) un roman de aventuri pe mare, ci o metaforă religioasă complexă.   

       


       

       


      Comenteaza subiectul

      Nume
      Email
      Comentariu
      Pentru a publica mesajul va rugam introduceti in spatiul liber codul de mai jos


      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site
      Abonare newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Nici noua nu ne place spamul, asa ca iti garantam ca nu vom da email-ul tau altora.

      Abonarea s-a facut cu succes!