Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Vice: Vicele de la putere sau puterea viciului?

      15 februarie 2019, Autor: Anca Rusu
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Vice/ Vicele” este un film dur care prezintă realitatea social-politică a lumii moderne, fără a se limita doar la fapte. Momentele comice salvează tonul dramatic al filmului, iar performanța lui Christian Bale este absolut genială, astfel încât „Vice” devine o adevărată capodoperă a filmografiei americane.

       

      Filmul surprinde o perioadă de aproape jumătate de secol, înfățișând transformarea lui Dick Cheney dintr-un bețiv ratat din Wyoming până la cel de președinte de facto al Statelor Unite ale Americii. O călătorie plină de surprize, dar și de umor negru, dezvăluind culisele puterii instituționale, atât în SUA, cât și la nivel global.

       

      Mentorat de puternicul Donald Rumsfeld (jucat impecabil de Steve Carell), Dick Cheney s-a insinuat la Washington încă din timpul administrației Nixon, devenind șeful de protocol al Casei Albe în timpul președinției lui Gerald Ford și, după cinci mandate în Congres, ministrul apărării pentru George H.W. Bush. A urmat apoi funcția de vicepreședinte pentru George W. Bush, în condițiile unui parteneriat murdar în care Cheney era conștient că va exercita un control imens. Viclenia și manevrele politice derulate de Cheney au schimbat profund peisajul politic american, iar efectele sunt încă vizibile, contribuind în mod decisiv la impunerea unei noi ordini mondiale.

       

       

      Odată ce savurezi gustul dulce al puterii, nimic nu îți mai poate sta în cale. Afacerile cu petrol îl conduc pe Cheney spre un drum pavat cu minciuni și ipocrizie, în care interesul personal devine singura motivație a succesului. Conștiința îi lipsește cu desăvârșire politicianului corupt care își creează o armată de oameni la fel de perfizi, slujind marilor afaceriști americani, pe care îi favorizează prin diferite legi. Astfel, Dick Cheney ajunge să dețină puterea avută în trecut doar de regi, faraoni și dictatori. “Unitary theory of executive power” este numele acestei legi, repetat de nenumărate ori pe parcursul filmului.

       

      Crearea diverselor focused groups și a sondajelor de opinie, desfășurate sub pretextul de a afla ce își dorește poporul american, ajută, de fapt, doar la implementarea agendei politice și vizează interesele marilor afaceriști și a corporațiilor americane. Totul se transformă într-un joc psihologic, în care cuvintele sunt alese cu mare grijă astfel încât americanii să pice direct în pânza de păianjen atent țesută de politicienii susținuți de marile corporații.

       

      amy

       

      Regizorul Adam McKay prezintă într-un mod strălucit dihotomia dintre familistul Dick Cheney și politicianul Dick Cheney. Este atât de simplu să îl detești pe acest om viclean, iar acesta este exclusiv meritul lui Christian Bale, care face rolul vieții sale. De la bun început, Adam McKay l-a avut în vedere pentru rolul principal pe Christian Bale, susținând că, încă de când s-a apucat de scris scenariul, s-a gândit că nimeni altul nu este mai potrivit pentru rol. Dacă Bale refuza rolul, cel mai probabil filmul nu se mai realiza, a declarat regizorul.

       

      Christian Bale ne-a obișnuit deja cu transformările sale fizice remarcabile, însă în rolul lui Dick Cheney este de nerecunoscut. Timp de șase luni, Bale a muncit enorm la internalizarea personajului, studiind în detaliu profilul și personalitatea lui Cheney în toate interviurile pe care le-a găsit. Pe lângă faptul că s-a îngrășat enorm, Christian Bale a avut un trainer pentru dialect și un trainer pentru mișcare. Iar rezultatul este spectaculos: gesturile, mimica feței, limbajul corpului – totul este redat cu o atenție deosebită la fiecare detaliu, astfel încât nu există nicio diferență între Christian Bale și adevăratul Dick Cheney.

       

      real cheney

       

      Tonul dramatic și brutalitatea filmului alternează cu momente comice absolut geniale – cum ar fi dialogul shakespearean dintre Cheney și soție într-un moment intim, precum și alte scene “what if”, care transformă “Vice” într-o adevărată operă de artă, astfel încât nici nu ne putem gândi să încadrăm filmul la categoria docu-drama. Acțiunea filmului se desfășoară într-un ritm lin, avem ocazia să cunoaștem și să înțelegem motivația fiecărui personaj, pentru ca apoi să trăim emoții exacerbate, să le detestăm lipsa de umanitate și să rămânem șocați de realitatea lumii în care trăim și pe care, din păcate, nu o putem schimba.


      După cum declara însuși Christian Bale, “Dick Cheney a fost un om incredibil de influent, a deținut o putere enormă și a făcut manevre politice strălucitoare. Am avut nevoie să abordez personajul dintr-un unghi pozitiv, numai așa povestea nu poate să fie previzibilă; e esențial ca ea să surprindă și să atragă oamenii, neținând cont de sentimentele politice ale fiecăruia. Iar asta a presupus să mi-l asum pe Cheney cu deschidere și sinceritate.”

       

      vice


      Cu talentul său remarcabil, Christian Bale se deosebește de alți actori, poate la fel de talentați, prin alegerea rolurilor sale. Bale joacă doar în filme cu mesaje puternice, care ar avea ocazia de a schimba lumea, însă doar atunci când lumea va fi pregătită să îi înțeleagă forța interioară și intențiile pe care le ascunde în spatele fiecărui rol jucat impecabil.


      Pentru rolul din “Vice”, Christian Bale a câștigat Globul de Aur, iar în discursul de acceptare a premiului, i-a mulțumit lui Satana pentru inspirație. Nu este greu de înțeles de ce. În caz că vă întrebați, Dick Cheney trăiește bine-mersi și în ziua de azi (are 78 de ani), în ciuda problemelor cu inima pe care le-a avut de-a lungul vieții.

       

      dick


      Vice” a obținut 8 nominalizări la Premiile Oscar, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal (Christian Bale), Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună actriță în rol secundar (Amy Adams, care o joacă pe soția lui Cheney) și Cel mai bun actor în rol secundar (Sam Rockwell, care îl interpretează incredibil pe George W. Bush).

       

      Deși, la prima vedere, poate fi catalogat drept un film politic, „Vice/ Vicele” este mult mai mult decât atât. Este un film pe care orice persoană, indiferent de vârstă, naționalitate sau culoare politică, ar trebui să îl urmărească, pentru a înțelege culisele puterii mondiale, astfel încât să nu mai fim considerați simpli pioni pe tabla de joc a liderilor politici. Altfel spus, “Vice” este un adevărat wake-up call.

       

      "Vice/ Vicele" se lansează în cinematografele româneşti din 22 februarie.

       

      Vezi trailer


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor