Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Winston Churchill salvează Marea Britanie

      20 ianuarie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      După intens discutatul Dunkirk al lui Cristopher Nolan de anul trecut, episodul memorabil din istoria englezilor revine pe marile ecrane, de data asta din perspectiva celui care a stat în spatele ideii de salvare a soldaților britanici cu ajutorul flotei civile, providențialul prim-ministru britanic Winston Churchill. Personajul jucat de Gary Oldman e mucalit, cu un umor dezarmant (“My father was like God, busy elsewhere”), dar pus într-o situație în care cu greu cineva și-ar putea păstra mintea limpede și să ia totuși decizii salvatoare.

       

      Contextul politic-intern cât și cel diplomatic-extern în care se află Marea Britanie e aparent fără ieșire. Franța nu are puterea să reziste în fața Panzerelor naziste, SUA încă nu vrea să se implice în Război, iar în plan intern consensul dintre colegii de partid ai lui Churchill și Regele George înclină mai degrabă spre negocieri cu Hitler decât o confruntare militară directă. Forțele armate britanice nu sunt doar inferioare din punctul de vedere al numărului, dar se află și în situații tactice care cer negocieri cu inamicul.

       


       

      Churchill are însă curajul, dat de principiile în care crede și pe care le repetă ori de câte ori are ocazia, să refuze varianta capitulării, privită acum, la aproape 80 ani distanță, ca pe o înfrângere simbolică în fața unui dictator precum Hitler. E greu totuși de spus ce atârnă mai mult în luarea deciziilor cheie din povestea descrisă în film: sunt intrigile politice ce evoluează constant, schimbarea de atitudine a Regelui coroborată cu apropierea punctului limită în care soldații de pe plaja din Dunkirk vor fi uciși ori luați prizonieri sau reacția simplilor cetățeni britanici când sunt chestionați cu privire la această decizie?

       


       

      Contextul social și politic, așadar, e complicat, dar soluțiile propuse de Churchill se dovedesc a fi cele salvatoare. Mitul politicianului providențial e ceea ce Darkest Hour propune publicului, nechestionând în vreun fel trecutul. Sigur, episodul adiacent celui de pe plaja din Dunkirk, cel în care un regiment de câteva mii de soldați e practic sacrificat la Calais, e genul de decizie care atenuează căderea într-o admirație completă față de Churchill - cel care a “citit” foarte bine politica criminală a lui Hitler, dar a negociat ulterior cu un dictator mult mai dur, Stalin, alături de care va câștiga cel de-al Doilea Război Mondial.

       

      Povestea din The Darkest Hour nu ajunge însă atât de departe și are în vedere doar luna în care Churchill și-a trecut numele în istorie, reușind să gestioneze magistral o criză politică și diplomatică extrem de complicată. Modul în care o face, cu discursuri motivante, cu strategii de comunicare publice chestionabile dar fără să dea înapoi, pare să fi fost cea mai bună soluție.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor