Știm că de Halloween se poartă horror-ul, iar pentru că aseară am sărbăt...
Jack Nicholson, 1989. Heath Ledger, 2008. Joaquin Phoenix, 2019. Trei ...
Acest film împarte brutal audiența în două: fanatici și profani. Exagere...
X Men First Class e pentru seria filmelor X Men ceea ce e pentru masinile de curse o dacie din Ferentari, tunata de un baiat da baiat la garajul din coltul strazii. “First Class” e echivalentul siglei de Mercedes legata cu sarma de radiator si asortata cu mesajul “Sefu smecherilor $$$” scris cu crema de ghete pe portiera.
La primele 10 minute te asezi confortabil in fotoliu si iti spui “a, e un fel de Hell Boy, cu urmarile eternelor experimente naziste, atat de fumate dar care totusi te prind de fiecare data, ceva mister, ceva pseudo-stiinta, bataie, cascadorii, deci misto. Aduceti popcornul”.
Let’s get back to the old school
Dupa primele sperante, decorurile se schimba si pe scena apar niste mascarici parca scosi din “Flash Gordon and Defenders of the Earth”, o Wonder-Woman la menopauza si cativa pokemoni, copiii lui Captain Planet trimisi la cantat in metrou.
Fundalul e de filmele cu The Saint, te astepti ca Simon Templar sa rasara de printr-un dulap, combinate cu James Bond (epoca Sean Connery) si e ciudat ca nu am auzit pe nicaieri celebra replica “Men, X Men”. Si mi se pare ca am vazut pe undeva si cate o Bond-girl cu o costumatie futurista (sau ceea ce se credea in anii ’50 ca se va purta pe navele spatiale in anii 2100).
Ce mai lipseste e un malefic Doctor X, cu un Mini Me pe umar, care sa te sperie cu accentul sau est-european: “I vill rule za vorld viz my super-powers! Hahaha. Ha”. Avem un echivalent nici pe departe atat de amuzant, in persoana lui Kevin Bacon, personajul negativ, care pare mai degraba un traficant de arme plictisit, folosindu-si super-puterile asa cum si-ar folosi pistolul orice gangster dintr-un film de duzina.
… and how I learned to love the bomb
Actiunea se petrece in timpul Razboiului Rece iar filmul parca e desprins din cinematografia propagandistica din perioada respectiva. Te si astepti ca adolescentii de pe ecran sa isi intrerupa replicile pentru un moment de publicitate: “Si, copii, nu uitati: un mic dejun sanatos ne ajuta sa ii invingem pe sovietici”. Nu lipsesc, evident, cliseele gen Harry Potter, eternul copil tembel care isi descopera puterile speciale si urla de incantare cu ochii bulbucati, extaziat de ce a putut sa scoata din el. Profesorul Xavier e interpretat de James McAvoy, destul de putin credibil in rolul sau de mentor, pentru ca arata mai degraba a sef de clasa patruns de importanta momentului, cand doamna invatatoare a plecat pana la cancelarie si l-a insarcinat sa le citeasca rezumatul lectiei colegilor galagiosi.
Morala povestii
Printre alte mesaje pozitive sunt aceleasi probleme existentiale si exemple moralizatoare, cu acceptarea celor diferiti, dilemele si dramele lor interioare (de parca ar interesa pe cineva), ridicarea asupritilor, precum si nelipsitele pilde si invataturi batranesti despre cum “alegerea e in mana ta (the power is yours – de la Captain Planet Voievod catre fiul sau Teodosie)”. Michael Fassbender, in rolul tanarului Magneto, e exponentul razvratitilor, dar, matur si acrit, arata ca magarul intre oi printre pustanii din jurul sau.
Concluzie
Singura scena pentru care merita vazut filmul e cea in care apare Jack Logan (aka Wolverine, Hugh Jackman) si in care, atunci cand cei doi mascarici principali il invita sa participle la balci, le spune parerea lui despre aiureala asta “Go fuck yourself!”.
Regia: Matthew Vaughn
Cu: Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, January Jones, James McAvoy
Durata: 132 minuteDistribuitorul international: 20th Century Fox
Oksana Radu