Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Liam Neeson

      Biografie

      Liam Neeson este un actor laureat al mai multor premii, recunoscut la nivel internaţional pentru rolurile sale în blockbustere ale marilor studiouri şi pentru filme independente de succes. El a fost onorat pentru întruchiparea a trei personaje reale extrem de diferite. Neeson a primit nominalizări la Premiul Oscar, la Globul de Aur şi la BAFTA pentru interpretarea rolului lui Oskar Schindler din filmul laureat al Premiului Oscar, al lui Steven Spielberg, din 1993, „Lista lui Schindler”.

       

      Trei ani mai târziu, el a jucat rolul principal în filmul biografic al lui Neil Jordan, „Michael Collins”, primind încă o nominalizare la Globul de Aur şi câştigând un Evening Standard British Film Award, precum şi Volpi Cup, la Festivalul de Film de la Veneţia, din 1996 pentru portretizarea eroului republican irlandez. În 2004, Neeson a jucat rolul controversatului Alfred Kinsey în filmul lui Bill Condon „Kinsey”, pentru care a primit a treia nominalizare la Globul de Aur şi o nominalizare la Independent Spirit Award şi a câştigat Los Angeles Film Critics Award.

       

      El a mai colaborat cu Jaume Collet-Serra, pentru thrillerul „Necunoscutul”, din 2011 şi apoi, din nou, în 2014, pentru „Non-Stop”.

       

      Născut în Irlanda, Neeson a început să joace în 1976, la Lyric Players Theatre din Belfast şi şi-a făcut debutul în piesa lui Joseph Plunkett „The Risen People”. După doi ani, el s-a alăturat companiei Dublin Abbey Theatre, apărând în punerea în scenă a piesei lui Brian Friel „Translations”. A câştigat un premiu pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa din piesa lui Sean O’Casey „The Plough and the Stars” de la Royal Exchange Theatre din Machester, Anglia.