Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Dan. Nutu

      Biografie

      Dan Nuţu (n. 17 martie 1944, Bucureşti) este un actor de teatru şi de film de origine română, mai recent activând ca producător de filme documentare

      A absolvit cursurile IATC în 1966, activitatea sa teatrală desfăşurându-se la Teatrul Bulandra. Debutul în film este în Cartierul veseliei de Manole Marcus (1964), dar consacrarea o cunoaşte în prima peliculă semnată de Lucian Pintilie, Duminică la ora 6 (1965), unde interpretează rolul unui adolescent ilegalist. Urmează în film mai multe roluri de tineri nonconformişti (devine „durul-vulnerabil al cinematografiei anilor '60”, conform lui Tudor Caranfil în „Dicţionar de filme româneşti”, ed. Litera, 2002), care îi aduc o mare popularitate.

      Plecat din ţară prin 1979, se stabileşte în Statele Unite ale Americii, unde practică iniţial meseria de şofer de taxi. A mai încercat în această perioadă să păstreze legătura cu lumea teatrului şi a filmului, însă nu a mai primit decât roluri de figuraţie.

      Revine sporadic în ţară după 1990, iar din 2005 se implică într-un proiect comun al canalului TV ARTE şi (temporar) TVR1, de instruire a tinerilor creatori de documentare în cadrul unui Atelier de vară (Aristoteles workshop) ajuns la a treia ediţie în 2008.