Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Valeria Seciu

      Biografie

      Valeria Seciu este o actriţă de teatru, film, radio şi televiziune. A urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu cel care, ulterior, avea să-i devină soţ.

      A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ştefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle. În acelaşi an şi-a făcut, de asemenea, debutul în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. După doi ani petrecuţi la Cluj, unde a interpretat două roluri, în Androcle şi leul de G.B. Shaw şi Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, a revenit în echipa Teatrului Naţional din Bucureşti, pe care, cu excepţia câtorva colaborări, nu a mai părăsit-o până în 1978, când s-a alăturat trupei Teatrului Mic. Aici, sub directoratul scriitorului Dinu Săraru, s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Visu. Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum Să îmbrăcăm pe cei goi, Maestrul şi Margareta, Nişte ţărani, Cerul înstelat deasupra noastră, Doamna cu camelii.

      La începutul anilor 1990 a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, una dintre primele instituţii independente de gen apărute după căderea regimului comunist, continuând însă să joace şi la Teatrul Mic, cu realizări notabile: recitalul Arta iubirii sau rolul Arkadina, din Pescăruşul deCehov, ambele în regia Cătălinei Buzoianu. De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare inspirată a actriţei cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul Pelicanul, după August Strindberg (1994), montat într-un spaţiu neconvenţional (un depozit al Sălii Dalles). Din 2000 până în prezent a urcat mai rar pe scenă, fiecare apariţie reprezentând însă un succes de public şi de critică, două dintre creaţiile sale recente (Esme Allen în Cum gândeşte Amy de David Hare, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Mic, 2006, şi Gloucester în Lear, după W. Shakespeare, regia Andrei Serban, Teatrul Bulandra, 2008) fiind răsplătite cu premii acordate de Uniter. O altă distincţie importantă, medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, i-a fost atribuită actriţei în 2000 de către preşedintele statului pentru merite deosebite în promovarea şi interpretarea operei poetului, mai cu seamă prin intermediul spectacolului Trecut-au anii, recital de poezie şi muzică susţinut ani de-a rândul pe diverse scene alături de actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan şi de clarinetistul Aurelian Octav Popa. Pe lângă rolurile interpretate pe scenă sau ecran, ea a dat viaţă multor personaje la teatrul radiofonic.

      În 2010 a apărut în filmul Aurora, semnat de Cristi Puiu.

      Valeria Seciu a fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu. În 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru; acesta este astăzi călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil; el se numără printre traducătorii celei mai recente ediţii româneşti a culegerii de texte teologice  Everghetinos (din gr. „Binefăcătoarea”).

      Abonare newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Nici noua nu ne place spamul, asa ca iti garantam ca nu vom da email-ul tau altora.

      Abonarea s-a facut cu succes!