Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Tim Burton

      Biografie

      Tim Burton este unul dintre actorii care au avut parte de mult noroc in cariera, dar si-a mentinut pozitia in top-ul starurilor de la Hollywood, datorita talentului si originalitatii sale. Tim a inceput sa deseneze la o varsta frageda, ceea ce l-a ajutat mai tarziu, sa primeasca o bursa pentru Institutul de Arte din California, unde a studiat crearea personajelor animate timp de trei ani.

       

      Prima slujba pe care a avut-o in domeniul animatiei, a fost ca desenator. Desi a constatat ca filmele Disney la care a lucrat (The Fox and the Hound (1981)) nu prea il sensibilizau, Disney i-a oferit libertatea de a lucra la proiectele sale personale. Astfel, in 1982 apare primul lui scurt  metraj, alb-negru, Vincent, care dureaza numai sase minute si infatiseaza un baiat care il are drept idol pe Vincent Price.

       

      Doi ani mai tarziu, a produs Frankenweenie (1984), de aceasta data actiunea durand 27 de minute. Ambele au fost considerate nepotrivite pentru copii si nu au fost niciodata lansate. Cu toate acestea, Paul Reubens (alias Pee-Wee Herman) le-a vazut si a decis ca Burton, care avea la vremea aceea in jur de douazeci de ani, ar fi persoana ideala pentru a regiza Big Pee-wee's Adventure (1985).

       

      Dupa acesta, au inceput sa apara filme precum, Batman (1989), Edward Scissorhands (1990), Ed Wood (1994) si Sleepy Hollow (1999), in care Tim Burton si-a demonstrat calitatile de regizor, scenarist, producator si chiar actor.