Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Ian Holm

      Biografie

      Ian Holm este un actor britanic nominalizat la premiile Oscar, ce a avut peste 100 de roluri in filme si televiziune. S-a nascut cu numele de Ian Holm Cuthbert pe 12 septembrie 1931, in Goodmayes, Essex, Marea Britanie. Tatal sau, doctorul James Cuthbert, era psihiatru la azilul din Essex, unde mama sa, Jean Wilson lucra ca asistenta medicala.

       

      Tanarul Holm a fost crescut in Londra.  A devenit pasionat de actorie la varsta de sapte ani, dupa ce a vazut piesa "Les Miserables". Holm a studiat la Academia Regala de Arta Dramatica, de unde a absolvit in 1950 si apoi s-a alaturat Companiei Regale Shakespeare.

       

      Acolo a lucrat ca actor, cu un stil aparte ce i-a permis sa joace aproape intreg repertoriul lui Shakespeare. In 1959, partenerul sau de scena Laurence Olivier l-a atins din greseala cu o sabie in productia "Coriolanus". Holm inca are o cicatrice pe deget, de la acel incident.

       

      In 1965, Ian Holm si-a facut debutul in televiziune cu rolul de Richard III, in filmul War of the Roses (1965), o trilogie ce cuprinde patru dintre operele lui Shakespeare. In 1969, Holm a castigat primul premiu BAFTA pentru cel mai bun actor in rol secundar, cu filmul The Bofors Gun (1968).