Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Charlize Theron

      Biografie

      Charlize Theron s-a născut la Benoni în Africa de Sud. Tatăl său, Charles Theron, era proprietarul unei companii de construcții, descendent Huguenoților din Franța. Mama sa, Gerda, este ca origine din Germania și a preluat afacerile soțului său după decesul acestuia. Limba maternă a lui Theron este afrikaans iar ce-a de-a doua limbă vorbită este engleza. "Theron" este un nume franțuzesc pronunțat în afrikaans "Tronn", deși ea a declarat că preferă să i se spună "Thrown".

       

      Theron a fost singurul copil al părinților săi, a crescut la o fermă lângă Johannesburg (Benoni). La vârsta de treisprezece ani a fost trimisă la internatul unei școli. La cincisprezece ani, Theron a fost martora morții tatălui său, un alcoolic. El a fost împușcat de mama ei aflată în legitimă apărare, în timp ce acesta o atacase. Nu au fost înregistrate acuzații până la momentul de față.

       

      La vârsta de șaisprezece ani, Charlize se duce la Milano în Italia pentru un contract de un an ca model, după ce a câștigat un concurs local. Contractul ei s-a încheiat în timp ce era în New York City și ea s-a hotărât să rămână acolo, pentru a merge la școala de balet Joffrey. Aici s-a antrenat pentru a deveni balerină. O accidentare la genunchi suferită la 18 ani a pus capăt carierei de balerină.

       

      Fiindu-i imposibil să mai danseze, ea și-a cumpărat un bilet pentru Los Angeles. După opt luni, ea a obținut primul său rol, unul în care nu a spus nimic, într-un film pentru video Children of the Corn III. Au urmat acestei prime apariții în filme de la Hollywood cu audiențe mai extinse. Cariera sa a luat o amploare deosebită spre sfârșitul anilor 90 prin intermediul filmelor cu succes de încasări The Devil's AdvocateThe Cider House Rules și Mighty Joe Young.

       

      Ediția din mai 1999 a Playboy a publicat fotografii nud ale lui Theron, făcute la începuturile carierei sale de model. Pretinzând că aceste au fost destinate unei "utilizări private", Theron l-a dat în judecată pe fotograful Guido Argentini.

       

      După apariții în filme mai puțin notabile, Charlize a jucat rolul criminalei în serie Aileen Wuornos în filmul Monster (2003). Roulul a fost foarte bine primit de criticii de film (criticul Roger Ebert a declarat că este "una dintre cele mai bune interpretări din istoria cinematografiei", Charlize primind astfel un Oscar pentru cea mai bună actriță în cadrul celei de-a 76 gale în februarie 2004, pe lângă un premiu SAG Award și un premiu Golden Globe. Ea devine astfel prima femeie sud-africană care câștigă Oscar-ul pentru cea mai bună actriță.

       

      După semnarea unui contract cu John Galliano în 2004, Charlize a înlocuit-o pe modelul estonian Tiiu Kuik în reclamele J'ADORE de Christian Dior; ea este purtătorul curent de cuvânt pentru parfumurile Dior. În 30 septembrie 2005, ea si-a primit steaua sa de bronz pe celebrul Walk of Fame din Hollywood. În același an, ea a jucat în filmul SF care s-a dovedit a fi un eșec financiar Æon Flux.

       

      De asemenea a primt aprecieri pozitive precum și nominalizări pentru Golden Globe ca Cea mai bună actriță pentru interpretarea sa din drama North Country (2005). Ea a fost de asemenea nominalizată și pentru Oscar pentru același rol, totuși nu a câștigat. Aceasta a fost cea de-a doua sa nominalizare.

       

      În 2005, Charlize a interpretat-o pe Rita, iubita lui Michael Bluth's (Jason Bateman) în cel de-al treilea sezon al sitcom-ului apreciat de critici, Arrested Development difuzat de FOX.