Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Anunta-ma

      Cand se lanseaza in cinema

      Cand se lanseaza pe DVD

      Cand apar stiri noi

      Cand vine la TV

      Sinopsis Aurel Vlaicu

      Film biografic dedicat lui Aurel Vlaicu (1982-1913), inginer, inventator şi pilot, unul dintre primii oameni care s-au luptat cu înălţimile văzduhului. Atras irezistibil către mecanică şi maşini, Aurel, băiatul unor ţărani ardeleni din Binţinţi, pleacă la studii la München.

       

      Student strălucit, este obsedat de un vis: să construiască o maşină zburătoare mai bună, mai uşoară şi mai rapidă decât cele cunoscute în occident, un aparat românesc. La Paris, Traian Vuia, primul om care a zburat în 1906 cu un aparat mai greu decât aerul, îl avertizează pe Aurel că lipsa banilor îi va ucide orice invenţie.Vlaicu vine la Bucureşti. Se loveşte de meschinăria şi scepticismul guvernanţilor.

       

      Este susţinut însă de un grup de intelectuali români, în frunte cu Octavian Goga şi Al.Vlahuţă, Spiru Haret. Planoarele româneşti Vlaicu I şi Vlaicu II înving gravitaţia şi “necunoscutul inventator şi pilot român” zboară ovaţionat la Aspern, Viena (1912) şi în marile oraşe ale României. Celebru, Vlaicu devine un simbol al unirii tuturor românilor. Cucereşte premii după premii în faţa marilor aviatori: Molla, Roland Gaross, prinţul Bibescu şi alţii. Neobosit, proiectează un aparat mai performant.

       

      Nu găseşte banii necesari. Încearcă să treacă peste munţi în Ardeal şi decolează (13 septembrie, 1913) de la Bucureşti cu Vlaicu II, deşi simte că aparatul e învechit şi nesigur. Este aşteptat cu entuziasm la sărbătorile de la Orăştie. Planorul se prăbuşeşte lângă Câmpina. Toată suflarea românească e în doliu pentru un erou al aerului de numai 31 de ani, care respinsese contracte fabuloase în Anglia, pentru că-şi dorea o carieră glorioasă pentru… România.

      CUMPARA

      Voteaza Aurel Vlaicu

      Fotografii (4) Aurel Vlaicu
      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor
      2011-12-09