Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      After-Un film cu și despre adolescenți

      22 aprilie 2019, Autor: Gabriela Butincu
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Auzisem de ceva timp despre filmul After, o ecranizare reușită după romanul Annei Todd. Ea e o fată care tocmai își începe aventura facultății, cu un program plin de cursuri și care își dorește o carieră în Economie. Numai că plecatul de acasă și de sub aripa protectoare a mamei sale o expune la multe influențe, de la alcool, la droguri și… de ce nu, la băieți aroganți și arătoși.

       

      Deși am văzut zeci de comedii romantice sau chiar drame din aceeași zonă, iubirea e mereu un subiect actual. Oricât de mult s-ar putea plictisi unii oameni de astfel de filme, sunt noi generații care vin din urmă și care își caută modele sau experiențe cinematografice în care să se regăsească. Iar cum nicio generație nu e la fel că alta, se prea poate ca After să fie unul din filmele relevante ale acestor ani. Poate că milenialii au depășit anumite etape și a ajunge virgină la facultate e mai degrabă un accident decât ceva normal, iar a face un film despre un astfel de caz e genul de situație particulară în care se regăsesc poate prea puțini adolescenți. Dar chiar și așa, evoluția poveștii dintre Hardin și Tess depășește astfel de detalii, iar noi putem să visam și să ne regăsim în drama iubirii lor fără prea multe impedimente.

       

      Sunt și câteva momente mai puțin interesante, precum tatonările dintre cei doi, care nu par să ducă inițial prea departe și modul în care evoluția lui Tess de după ce ajunge la facultate e prezentată în film puțin cam previzibil, dar în ansamblu, faptul că se desparte de iubitul din liceu, Noah, pentru o experiență superioară din punct de vedere fizic, să zicem, e o evoluție totuși normală pentru un personaj ca al ei. De asemenea, faptul că după primele tensiuni serioase dintre ea și Hardin & gașca lui de prieteni, se întoarce la mama ei și își recunoaște înfrângerea (după ce inițial îi respinsese ajutorul) e iarăși un gest care indică maturizarea lui Tess.

       

      Poate că unii părinți (sau unele mame) de adolescenți care se vor uita la acest film vor empatiza cu mama personajului principal și o vor judeca pe Tess pentru deciziile pe care le ia, dar ar trebui să fie atenți și la faptul că a-l ține pe copilul pe care l-ai crescut mult prea aproape de tine și de mediul protector pe care i l-ai creat nu îl ajută de fapt să se dezvolte. Cred că filmul e o lecție foarte bună atât pentru adolescenții care văd în perioada facultății o etapă plină de excese, în care își pot face de cap, dar din care ar trebui mai degrabă să învețe din experiențele sociale în care intră, cât și pentru părinții cărora le e frică de toate prostiile pe care copiii lor le-ar putea face. Dacă i-au crescut cu principii bune și cu conștiința repercusiunilor pe care deciziile lor le au și nu au fost deosebit de stricți cu ei, astfel încât să aibă în continuare o relație apropiată cu aceștia și după ce pleacă de acasă, ar trebui să fie liniștiți și să știe că le va fi solicitat ajutorul atunci când va fi nevoie. Căci ceea ce se întâmplă după nu e doar un eșec anunțat cu surle și trâmbițe, ci una dintre cele mai importante etape în maturizarea unui adolescent, când trebuie să ia decizii singur, folosindu-și doar intuiția și sfaturile pe care le-a primit până atunci de la părinții săi.

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor