Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Câştigătorii NexT 2012

      1 aprilie 2012, Autor: Oksana Radu
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Festivalul Internaţional de Film NexT a dezvăluit sâmbătă seara câştigătorii celei de-a şasea ediţii. La Gala de Închidere, spectatorii bucureşteni au umplut până la refuz cinematograful Scala, veniţi să afle şi să vizioneze scurtmetrajele premiate.

       
      Juriul Festivalului NexT 2012 a fost compus din Hanna Sohlberg (directorul Festivalului Pixel, cel mai mare festival de scurtmetraj din partea de sud a Suediei), Matthijs Wouter Knol (coordonatorul programului Berlinale Talent Campus), Andrew Legge (câştigător al Premiului Publicului la NexT IFF 2011 cu scurtmetrajul “Cronoscopul”), Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi curator al Festivalului de Film Românesc de la New York, organizat de Institutul Cultural Român), şi Gabriel Spahiu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai noului cinema românesc.


      Marele câştigător al celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT este scurtmetrajul francez “Pe malurile Mediteranei” în regia lui Olivier Py. Juriul NexT a descris scurtmetrajul ca fiind “un poem cinematografic de amploare, realizat din înregistrările video ale familiei vechi de 40 ani”. Trofeul NexT constă în 4000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român şi în peliculă şi servicii de procesare în valoare de 2000 de dolari, din partea Kodak CineLabs România. Câştigătorul a fost anunţat de către Hanna Sohlberg – membru al juriului NexT 2012, Cornelia Popa – director general Kodak CineLabs România şi Roxana Călinescu – din partea Institutului Cultural Român, Direcţia Arte Vizuale.


      Anul acesta, juriul a hotărât să acorde Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, în valoare de 2000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român, ex aequo, realizatorilor Julia Ducournau (pentru scurtmetrajul “Junior” ) şi Rudi Rosenberg (pentru scurtmetrajul „Aglaee”).

       

      Membrii juriului au decis să împartă acest premiu între două filme care explorează în moduri diferite acelaşi univers şi care amintesc de spiritul filmelor lui Cristian Nemescu şi ale lui Andrei Toncu. „Aglaee” surprinde lumea adolescenţilor, cu tot ce cuprinde ea, maliţiozitatea, lipsa de onestitate şi vulnerabilitatea, iar “Junior” spune o poveste cu răsturnări de situaţie, amestecând cu îndrăzneală dramatismul comic cu horror-ul cronenbergian. Dintre cei doi câştigători, prezentă la Bucureşti a fost Julia Ducournau, căreia i s-a înmânat premiul de către Roxana Călinescu şi Gabriel Spahiu.


      Nacho Arenas, sound designer-ul filmului “Camera” (Spania, 2011) a câştigat Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră, în valoare de 2000 de euro şi oferit de asemenea de Institutul Cultural Român. Premiul a fost înmânat de către Mihai Chirilov, membru al juriului şi Roxana Călinescu, din partea Institutului Cultural Român, Direcţia Arte Vizuale.


      Din cele patru filme româneşti prezente în competiţia acestei ediţii, juriul a acordat producţiei “De azi înainte” (r. Dorian Boguţă)  Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, în valoare de 3500 de euro în servicii de post-producţie DI. Premiul a fost înmânat de Matthijs Wouter Knol, membrul al juriului şi Dana Toader, din partea Abis Studio, regizorului Dorian Boguţă, alături de care au urcat pe scenă sound designerii filmului, Ioan Filip şi Marius Obretin.


      Ca în fiecare an, şi publicul a avut şansa să voteze pentru filmele româneşti şi străine preferate din competiţie. Scurtmetrajul “Aglaee” a fost îndrăgit atât de juriu, cât şi de spectatori, câştigând Premiul publicului, în valoare de 500 de euro oferiţi de Societatea Culturală NexT. Dintre filme scurte româneşti, “Hello Kitty” a fost  favoritul publicului. Regizorul Millo Simulov a urcat pe scenă pentru a i se acorda Premiul publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel şi care constă în două săptămâni de promovare intensivă pe faţada media Cocor. Premiul a fost înmânat de Carmen Andrei – executive director al Cocor Media Channel.


      La Gala de Închidere a Festivalului NexT au fost premiaţi nu numai cei care realizează filme, ci şi cei care le văd şi scriu despre acestea. Vodafone – partener de comunicare al NexT 2012 – a lansat în urmă cu câteva săptămâni concursul pentru jurnalişti şi bloggeri: Vodafone is NexT to media. Premiul, un smartphone performant – un Galaxy Nexus, a fost acordat Oanei Mădălina Hristea de la Liternet.ro, pentru cel mai original material jurnalistic despre ediţia din acest an a festivalului. Articolul câştigător va fi postat luni (2 aprilie) pe pagina de facebook Vodafone Buzz.


      Festivalul Internaţional de Film NexT a organizat şi la această ediţie concursul de critică iniţiat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur. Concurenţii au scris cronici în limba franceză pentru filmul “Din dragoste cu cele mai bune intenţii” de Adrian Sitaru iar câştigătorul a fost desemnat de un juriu alcătuit din Dana Duma – critic de film, preşedintele Asociaţiei Criticilor de Film din UCIN, Florentina Ciuverca –jurnalist de film, fondatoarea site-ului de cinema filmreporter.ro şi Florin Barbu – critic de film, realizator al emisiunii Cinemas şi editor la revista BeWhere. Cea care va face din Juriul Tânăr Emile Cantillon este Georgiana Madin, studentă în anul III la Secţia de Comunicare Audio-Vizuală din cadrul UNATC “I.L. Caragiale”.

       

      Sursa: nextfilmfestival.ro

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor