Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Cristian Mungiu – retrospectivă integrală la Festivalul de la Salonic

      7 noiembrie 2012, Autor: Bogdan Tirlea
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

      Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (2 – 11 noiembrie), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică zilele acestea o retrospectivă regizorului Cristian Mungiu. Programul-tribut, parte a secţiunii Balkan Survey, include atât filmografia completă a cineastului, cât şi o lansare de carte cu eseuri şi cronici despre peliculele sale.

       

      La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista" (1998) până la cel mai nou lungmetraj, „După dealuri”, dublu premiat la Cannes. Cristian Mungiu va lua parte la festival şi se va întâlni cu spectatorii, criticii de film şi jurnaliştii.

       

      „Scurtmetrajele lui Mungiu, începând cu «Mariana», în 1997, sunt o mostră fascinantă a operei sale; destul de diferite, de altfel, de lungmetraje. În aceste prime eforturi de a regiza, toate reuşite, Mungiu îşi arată o latură mai înclinată spre umor; există, totodată, un strop de suprarealism în aceste filme”, se arată în prezentarea organizatorilor festivalului.

       

      După dealuri”, filmul propus de România la Oscar şi nominalizat pentru scenariu la Premiile Academiei Europene de Film, a avut parte în weekend-ul trecut de proiecţii sold-out în Los Angeles, la festivalul organizat de prestigiosul American Film Institute – AFI Fest. Secţiunea World Cinema, în care a fost proiectat filmul, în prezenţa lui Cristian Mungiu, reuneşte câteva dintre cele mai bune titluri apărute pe ecrane în 2012.

       

      După dealuri” a debutat în forţă în cinematografele din România, pe 26 octombrie, cu 12.741 de spectatori în primele zile de la lansare. Până duminică, 4 noiembrie, filmul a fost văzut de 26.721 de spectatori, proiecţii suplimentare fiind organizate în unele săli în care cererea de bilete a fost mare.

       

      În efortul de a aduce filmul la cât mai mulţi spectatori, sunt organizate proiecţii speciale în mai multe oraşe ale ţării, în case de cultură, teatre sau cinematografe vechi. Pentru spectatorii unora dintre oraşele respective va fi o ocazie unică să vadă cel mai aşteptat film al anului pe ecran mare şi să-i întâlnească pe unii dintre membrii echipei.

       

      După Slobozia, Miercurea Ciuc, Alba Iulia sau Hunedoara, „După dealuri” va ajunge la Deva, Lugoj, Galaţi, Alexandria, Buzău, Călăraşi sau Suceava, iar informaţiile vor fi în permanență updatate pe site-ul filmului,  www.dupadealuri.ro.

       

      La cererea publicului şi după ce a rulat în avanpremieră, în septembrie, „După dealuri” va fi proiectat din nou la Vaslui, din 9 noiembrie. Echipa Voodoo Films va face efortul să aducă filmul acolo unde există cereri din partea publicului. Spectatorii ne pot scrie pe festivals@voodoofilms.ro sau pe pagina de Facebook a filmului: http://www.facebook.com/DupaDealuriBeyondtheHills.


      „După dealuri” poate fi văzut în continuare în multiplexurile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timișoara, Arad, Constanţa, Bacău, Pitești, Târgu Mureș, Brașov, Brăila, Baia Mare şi Tulcea. Până pe 8 noiembrie, filmul rulează şi la Cinema Victoria din Iaşi şi Cinema Arta din Sibiu. Din 9 noiembrie, pelicula propusă de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va putea fi vizionată și la Cinema Dacia din Piatra Neamț, Cinema Timiş din Timişoara şi Cinema Patria din Deva, urmând să ajungă apoi la Botoșani, Bistrița, Râmnicu Vâlcea, Salonta și în alte localități.

       

      În jur de 40 de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, au cumpărat drepturile de distribuție ale filmului scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

       

       

      Vezi trailer

       

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor