Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      „După dealuri” - premiul criticii internaţionale la Haifa.

      10 octombrie 2012, Autor: Bogdan Tirlea
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

      La sfârșitul săptămânii trecute, „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, a câștigat Marele Premiu al secțiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internațional de Film de la Haifa.

       

       

      Trofeul este acordat de un juriu desemnat de Federația Criticilor de Film din Europa și Zona Mediteraneană - FEDEORA. Regizorul Cristian Mungiu s-a întâlnit cu spectatorii din Haifa, la proiecția filmului său.

       

       

      Trofeul de la Haifa se adaugă şirului de premii obţinute de film, începând cu cel pentru scenariu şi dublul trofeu de interpretare, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur la Cannes. „După dealuri” a fost desemnat Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croația) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

       

       

      Filmul scris și regizat de Cristian Mungiu și inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran stârneşte atât interesul criticii şi a presei de profil, cât şi a publicului, proiecţiile de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival şi New York Film Festival fiind sold-out cu câteva zile înainte de rulare.

       

       

       

       

       

       

       

       

      La New York, unde a rulat în selecţia oficială, alături de câteva dintre cele mai apreciate filme ale anului, „După dealuri” a avut parte de  cronici elogioase. „Sfâşietor, de neuitat şi vizionar”, scrie FilmSchoolRejects.com, una dintre cele mai apreciate şi vizitate publicaţii online de cinema de peste Ocean. „Filme atât de diferite precum «Amarcord» sau «Panglica albă» caută sursa psihologică a violenţei. Contribuţia unică a lui Mungiu este însă felul în care umanizează povestea şi conduce metafora. Acolo unde Fellini folosea sexualitatea adolescentină, iar Haneke invoca pierderea inocenţei copilăriei, regizorul român spune o poveste de dragoste”, scrie criticul Daniel Walber.

       

      După dealuri” a avut parte de o avanpremieră specială și la Paris, la finalul lunii septembrie, la invitația Société Civile des Auteurs Réalisateurs Producteurs. Cristian Mungiu și actrița Cristina Flutur s-au întâlnit cu publicul francez la Cinéma des Cinéastes, într-o discuție amplă moderată de regizorul Radu Mihăileanu. „Filmul său este, înainte de toate, o demonstraţie de fineţe, de stăpânire a tuturor resorturilor artei cinematografice”, notează dramaturgul Matei Vişniec, prezent la proiecţie, în „Jurnalul de duminică”.

       

      „Aplauzele finale n-au făcut decât să confirme ceea ce publicul a simţit chiar din primele secunde ale peliculei, şi anume că ne aflam în faţa unui exemplu de mare artă dar şi de mare inteligenţă artistică”. Filmul va intra în cinematografele din Franța pe 21 noiembrie.

       

       „După dealuri”, este proiectat zilele acestea şi în Coreea de Sud, la Festivalul Internațional de Film de la Pusan (4 – 13 octombrie), cel mai mare eveniment de gen de pe continentul asiatic, ajuns la a 17-a ediție. Pelicula rulează în secţiunea World Cinema, alături de alte câteva filme multi-premiate în festivaluri.  Supranumit „Cannes-ul Asiei”, Festivalul de la Pusan adună cele mai importante titluri lansate în anul respectiv și reunește cei mai mari producători de film. Audiența generată de festival ajunge la cifra de 200.000.

       

       

      Şi londonezii vor vedea propunerea României la Oscar între 10 şi 21 octombrie, la cea de-a 56-a ediție  a Festivalului Internaţional de Film de la Londra, cel mai prestigios și longeviv festival din Marea Britanie. Proiecţiile sunt deja sold-out, Cristian Mungiu urmând să se întâlnească cu publicul și cu presă britanică.

       

      Toată luna octombrie, filmele regizate de Cristian Mungiu rulează şi la Bruxelles, în cadrul unei retrospective inițiate de regizorii Jean-Pierre și Luc Dardenne. Pe 16 octombrie, în avanpremieră, va fi proiectat și „După dealuri”, în prezența fraţilor Dardenne - co-producători ai filmului, prin Les Films du Fleuve -, a lui Cristian Mungiu și a actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Din 21 noiembrie, pelicula va rula în cinematografele din Belgia și Luxemburg, iar din 22 noiembrie, în Olanda.

       

       „După dealuri” are deja distribuitori în peste 35 de țări. După ce a rulat în avanpremieră la Vaslui și Câmpina, la finalul lunii septembrie, filmul intră în cinematografele din România pe 26 octombrie. Avanpremiera bucureșteană este programată în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie. Distribuitorul filmului în România este Voodoo Films.

       

       

       

      Vezi trailer

       

       

       

       

       

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor