Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Filmele de la Cannes ajung din nou la Bucureşti, între 14 şi 20 octombrie

      15 septembrie 2011, Autor: Oksana Radu
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Proiectul Les Films de Cannes à Bucarest, iniţiat anul trecut, va fi reluat, în perioada 14 - 20 octombrie, în Capitală, cu proiecţiile mai multor pelicule care s-au remarcat la Festivalul de la Cannes anul acesta, informează un comunicat.

       

      Aflat la a doua ediţie, evenimentul va aduce, în premieră absolută, câteva dintre cele mai apreciate, discutate sau premiate filme din selecţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Programul va fi întregit de o selecţie de filme româneşti care au ajuns la prestigiosul festival în ultimii zece ani.


      Proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.


      Favoritul criticilor la Cannes, filmul "Le Havre", în regia lui Aki Kaurismäki, va fi proiectat în premieră în România. Suprarealist, tandru, ataşant, amuzant, boem - filmul "Le Havre" a sedus anul acesta jurnaliştii de la Cannes, care l-au aplaudat minute în şir la premieră şi l-au dat drept favorit la Palme d'Or. În mai, la Cannes, pelicula a obţinut premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) şi o menţiune specială din partea juriului ecumenic. Totodată, a fost nominalizată la premiul LUX, acordat de Parlamentul European, şi este propunerea Finlandei la Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2012.


      Mica bijuterie a cineastului finlandez Aki Kaurismäki este o comedie despre prietenia dintre un bătrân artist şi un băieţel african imigrant, urmărit de poliţie, care încearcă să-şi regăsească mama. Stilul aparte, inconfundabil al lui Kaurismäki este, după cum remarca publicaţia Variety, "o plăcere de la un capăt la altul".


      Tot în premieră absolută în România, Les Films de Cannes à Bucarest aduce "This Must Be the Place", primul film în limba engleză al regizorului italian Paolo Sorrentino (premiat în 2008 la Cannes pentru "Il Divo"). Sean Penn - machiat şi îmbrăcat pe modelul Robert Smith de la The Cure - joacă rolul unui fost star rock care decide, atunci când tatăl său moare, să termine ceea ce el nu reuşise: să-l răzbune pentru o umilinţă pe care o suferise în timpul Holocaustului. În distribuţie mai figurează Frances McDormand, Harry Dean Stanton, Kerry Condon, Judd Hirsch şi Eve Hewson, fiica lui Bono, solistul de la U2.


      O surpriză plăcută pentru cinefili va fi şi "Arirang", cel mai recent film al regizorului sud-coreean Kim Ki-duk , distins cu marele premiu al secţiunii Un Certain Regard (ex-aequo cu "Stopped on Track", de Andreas Dresen). În "Arirang", un film-confesiune, cineastul întoarce camera înspre el şi îşi chestionează alegerile, trecutul, succesul. Unul dintre cei mai celebraţi autori asiatici, Kim Ki-duk a regizat 16 filme, majoritatea incluse în marile festivaluri. "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring", "Breath", "The Isle" şi "Samaria" sunt câteva dintre cele mai cunoscute pelicule ale sale.


      "Route Irish", un alt titlu din program, ce poartă semnătura lui Ken Loach, tratează războiul din Irak şi a fost prezentat la Cannes în 2010, generând discuţii pe acest subiect. Regizorul britanic Ken Loach - premiat cu Palme d'Or pentru "The Wind That Shakes the Barley" (2006) - chestionează metodele brutale ale armatei, crimele comise în numele statului şi felul în care soldaţii tratează populaţia irakiană. În "Route Irish", un contractor privat în Irak încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu prietenul său, mort în condiţii suspecte. Titlul filmului vine de la numele drumului - periculos - care leagă Zona Verde din Bagdad de aeroport.


      Spectatorii vor putea viziona şi laureatul cu Palme d'Or de anul acesta, "The Tree of Life", în regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt şi Sean Penn pe afiş - o ocazie rară, pentru că pelicula nu va rula în cinematografele din România.


      În program se vor regăsi şi "Melancholia" lui Lars Von Trier, pentru care Kirsten Dunst a primit trofeul de interpretare feminină la Cannes, şi "Midnight in Paris", savuroasa comedie a lui Woody Allen.
      Ca şi la prima ediţie a evenimentului, când Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, şi regizorii Gaspar Noé, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa s-au întâlnit cu publicul la Bucureşti, proiecţiile vor fi urmate de Q&A-uri cu cineaştii invitaţi.


      Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi anunţat pe parcurs şi va fi disponibil, în luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro.

       

       

       

      Sursa:mediafax.ro

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor