Vrei la cinematograf?

    Filme
     Actori, regizori, scenaristi, producatori
      vezi toate rezultatele »

      Stiri din filme

      Home » Stiri din filme » "Hoțul de lumină" din Kîrgîstan la Cinema-edu

      25 octombrie 2012

      Autor: Bogdan Tirlea

       

       

       

       

       

       

      Asociaţia Culturală Macondo continuă organizarea proiecțiilor Cinema-Edu în București și în țară.  

       

      Peste 30 de licee din București și alte 20 din țară vor avea acces gratuit la cinematografele și spațiile culturale din programul Cinema-Edu.

       

      Penultimul film al proiectului este Hoțul de lumină, în regia lui  Aktan Arym Kubat. Vizionarile încep de luni, 29 octombrie 2012.

       

      Cinema-edu susține vizionarea filmelor de artă, a producțiilor din colțuri diferite ale lumii și încurajează dezbaterile și dezvoltarea spiritului critic.

       

      De data aceasta, îi așteptăm pe liceeni să exploreze o lume cu totul nouă cu un film din  Kîrgîstan.

       

      Hoțul de lumină este un amestec de poezie și naivitate, în care ne sunt prezentate câteva din obiceiurile și tradițiile Kîrgîstanului, precum și importanța electricității și a formelor alternative de energie.

       

      Filmul deschide și un subiect de dezbatere actual și delicat: corupția și efectele pe care le poate avea aceasta asupra comunităților.

       

       

       

       

      Hoțul de lumină este o parabolă despre diferențele dintre valorile tradiționale și cele moderne. Filmul arată cum un electrician dintr-un mic sat din Kîrgîstan fură curent pentru a-i ajuta pe cei care nu pot să plătească pentru lumină. La fel ca Robin Hood, "Domnul lumină", electricianul satului, sare în ajutorul celor fără posibilități, fiind un altruist convins. Naivitatea sa atrage însă indivizi care vor să îl exploateze pentru propriul interes și îl atrag într-un plan corupt care nu se sfârșește bine. Printre speakerii invitati să dezbată cu liceenii se numără și antroplogul Vintilă Mihăilescu.

       

      Această satiră tragică prezintă două concepții și stiluri de viață diferite, trasând diferențele dintre rural și urban, dintre idealism și pragmatism, între dorința de a-i ajuta pe ceilalți și dimpotrivă, căutarea propriului bine. În definitiv, este o parabolă despre lupta dintre bine și rău.

       

      Accesul la proiecții este liber.  Profesorii și elevii care doresc să participe la proiect sunt rugați să ne scrie pe adresa asociatia.macondo@gmail.com privind detaliile acestor proiecții. După Hoțul de lumină, ultimul film al celei de-a doua ediții Cinema-edu va fi Persepolis, oferit de Transilvania Film.

       

       

      Proiectul Cinema-edu este primul proiect de educaţie cinematografică și socială desfășurat la nivel național. Cinema-edu înseamnă vizionări gratuite de filme, urmate de discuții și impresii pe marginea temelor abordate, cu speakeri prietenoși într-o atmosferă relaxată. Acesta este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale şi nu numai. O activitate constantă a asociaţiei o reprezintă exploatarea filmelor de artă în cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Român dar şi organizarea de festivaluri şi cinecluburi. 

       

      ,

      Comenteaza subiectul

      Nume
      Email
      Comentariu
      Pentru a publica mesajul va rugam introduceti in spatiul liber codul de mai jos


      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site
      Abonare newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Nici noua nu ne place spamul, asa ca iti garantam ca nu vom da email-ul tau altora.

      Abonarea s-a facut cu succes!