Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      În filmul fraţilor Dardenne, un vot valorează 1000 de EUR!

      20 noiembrie 2014, Autor: Oana Mosor
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

      Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte (regia: fraţii Dardenne), cu Marion Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises) în rolul principal este, într-un fel, tot un film despre alegeri. Despre locuri de muncă şi salarii, despre solidaritate şi despre o campanie “electorală” desfăşurată de-a lungul a două zile şi o noapte.

       

      Nu e vorba de alegerile pentru vreo funcţie în stat. Ci despre un mic colectiv - angajaţii unei mici firme private – care au de ales între o primă de 1000 de euro sau o ajuta pe colega lor să nu fie data afară în urma unei reduceri de personal în care singurul post la care compania ar renunța ar fi al ei.

       

      Compania se ocupă cu fabricarea panourilor solare şi este şi ea afectată de criza economică. Firma fiind mică, nu există un sindicat. Cu toate acestea, patronul se hotărăşte să nu desfiinţeze pur şi simplu un loc de muncă pe care îl consideră inutil, ci dă ocazia angajaţilor să aleagă în mod democratic, prin vot.

       

      Despre solidaritate, sau mai precis, despre lipsa ei

       

      Regizorii, Fraţii Dardenne, spun că au întâlnit această situaţie în realitate şi nu o singură dată: “Situaţia nu a fost exact aceeaşi, dar da, aceste cazuri există, nu numai în Belgia. Este vorba de această obsesie pentru performanţă şi de competiţia de-a dreptul violentă dintre muncitori”.

       

      Ei spun că au ales special o companie mică, cu puţini angajaţi, tocmai pentru a nu exista un sindicat. “Dacă ar fi fost o luptă împotriva unui inamic bine definit, atunci ar fi fost o poveste complet diferită. Absenţa unei reacţii colective, a oricărei opoziţii la principiul din spatele acelui vot, asta dezvăluie o meteahnă foarte recentă a societăţii: lipsa solidarităţii”, sunt de părere Jean Pierre şi Luc Dardenne.

       

      Chiar dacă nu există o formă oficială de apărare a drepturilor angajaţilor, rolul “liderului de sindicat” sau al “antrenorului” este jucat în mod neoficial în film de soţul celei vizate de restructurare, Manu (actorul Fabrizio Rongione), spun regizorii filmului.

       

      “Sandra nu este o victimă care-şi judecă şi condamnă colegii care au votat împotriva ei. Aici nu este lupta dintre vreo fată săracă şi o mână de nenorociţi răuvoitori. Nu există good guys versus bad guys. Un film nu este un tribunal. Toţi colegii Sandrei au motive serioase pentru a-şi dori prima aceea de 1000 de euro. Stimulentul respectiv nu este pentru nimeni vreun lux. Au nevoie de bani pentru a-şi plăti datorii, chirii, facturi. Sandra îi înţelege pe fiecare foarte bine pentru că şi ea la rândul ei are aceleaşi probleme acasă.”

       

      Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte va avea premiera vineri, 21 noiembrie şi este distribuit de Independenţa Film. Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte va avea premiera vineri, 21 noiembrie şi este distribuit de Independenţa Film în București (la Grand Cinema & More,  Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Corso, Caffe Cinema 3D Patria, NCRR, Scala); Brașov (Cityplex), Cluj (Victoria), Constanța (Cityplex), Iași (Republica), Târgu Mureș (Arta 3D), Craiova (Modern), Pitești (Sebastian Papaiani), Piatra Neamț (Dacia și Botoșani (Unirea).

       

      Pe Marion Cotillard aţi mai văzut-o vara aceasta în cinematografele din România în thriller-ul franco-american Blood Ties / Legături de sânge, cu Clive Owen şi Mila Kunis. Iar în decembrie o veţi putea vedea într-un alt film din competiţia Cannes 2014: The Immigrant (2013), în regia lui James Gray, cu Joaquin Phoenix şi Jeremy Renner, peliculă care va rula doar la HBO.

       

       

      Durata filmului: 1 h 35 min.

       

      Trailer subtitrat în română:

       

       

      Sinopsis

       

      Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte urmăreşte povestea Sandrei (Marillon Cotillard), o tânără care are la dispoziţie un singur weekend pentru a-şi convinge colegii să renunţe la bonus-urile consistente - 1000 EUR - pentru ca ea să-şi păstreze locul de muncă.

       

      Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor