Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Ioana Flora + Tony Gatlif + Juliette Binoche

      28 februarie 2012, Autor: Oksana Radu
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Actriţa Ioana Flora („Marfa şi banii”, „Pescuit sportiv”, „Băieți buni”, „Periferic” etc.) a fost selectată anul acesta în programul Talent Campus din cadrul Festivalului internațional dela Berlin, unde a avut ocazia să îi întâlnească și să discute cu regizorul Tony Gatlif („GadjoDilo”, „Transylvania”, „Exils” – Cel mai bun regizor, Cannes, 2004) și cu actrița Juliette Binoche („Pacientul englez” – Oscar, BAFTA și Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriță înrol secundar, „Bleu”, „Caché”).


      Ioana Flora este unul dintre cei 20 de actori selecționați pentru Talent Actors Stage, din peste 4300 de candidaţi care au aplicat pentru Berlinale Talent Campus 2012. Rolul care i-a adus selecţia este Lavinia din „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri, personajulpentru care a primit și o nominalizare la Premiile Gopo de anul acesta, pentru Cel mai bunrol secundar.


      Una dintre experiențele Ioanei, pe care majoritatea actorilor și le-ar putea dori, a fost întâlnirea cu Tony Gatlif, regizorul francez de origine algeriană care face filme inspirate din tradiţia kabyle sau rromani, foarte premiate. Cel mai recent documentar al său, Indignados,a fost prezentat anul acesta în secţiunea Panorama a Berlinalei. 


      Actrița își amintește când, într-o discuție cu regizorul, împreună cu o colegă din altă țară îl întreabă ce ar trebui să facă un actor tânăr pentru a fi selectat în distribuția unui film.Tony Gatlif Ie spune că pentru el important este ca actorul ”să fie el însuși, să îl fascineze cu personalitatea lui, mai degrabă decât să știe bine replicile scenei cu care dă proba. Sunt, însă, regizori și regizori”, adaugă Ioana. ”Cred că Gatlif voia să înțelegem că nu totul ține numai de talent sau de hazard, ci, poate chiar în primul rând, de chimia dintre actor și regizor la acea primă întâlnire. Cred că și eu și ceilalți colegi actori din alte țări am plecat cu opercepție realistă a modului în care trebuie să construiești lucrurile în industria asta”, spune actrița.


      Pe Juliette Binoche a ascultat-o la unul dintre masterclass-urile organizate de Berlinale Talent Campus. „Parcă mai frumoasă și mai eterică acum ca niciodată, foarte firească șienergetică, Juliette Binoche ne vorbește despre cel mai recent film al său, prezentat la Berlinală, „Elles”, într-o sală arhiplină”, povestește Ioana. „Una dintre actrițele a căror tehnică și putere de a da și a transmite emoție m-au fascinat întotdeauna este acum la câțivametri de mine. Îi admir naturalețea, rolurile pe care le-a făcut de-a lungul vremii și flerul cu care își alege regizorii alături de care lucrează”, spune Flora. „Și mă gândesc că da, mi-aș dori să lucrez cu Abbas Kiarostami într-o bună zi. Mă gândesc, de fapt, la deschiderea și lalibertatea pe care un actor talentat le are într-un sistem cinematografic avansat.”


      Câteva ore mai târziu, Ioana îl întâlnește și lucrează cu Jean Louis Rodrigue, unul dintre profesioniștii care au colaborat cu Juliette Binoche, Meryl Streep, Leonardo Di Caprio,Kirsten Dunst sau Hilary Swank. Rodrigue este acting coach la UCLA și de-a lungul timpuluia lucrat cu artiști de la Royal Shakespeare Company, Steppenwolf Theatre Group, San Francisco Opera, sau Cirque du Soleil. Împreună cu Kristof Konrad, Rodrigue susține unworkshop cu cei 20 de actori selecționați pentru Berlinale Talent Campus, ”Embodying thecharacter”. Extrem de flatant, profesorul de actorie îi spune Ioanei că este extraordinar deintuitivă și că își cunoaște și stăpânește foarte bine posibilitățile și tehnicile actoricești, lucrucare îi caracterizează pe actorii profesioniști, ajunși la maturitate artistică.


      Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora a debutat într-unul dintre rolurile principale din “Marfa și banii” (regia: Cristi Puiu), alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.

       

      Mai târziu, Ioana avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru cea mai bună actriță, la Festivalul de laSalonic, pentru rolul din “Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007). A urmat “Periferic”(2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la celemai importante festivaluri din lume. În 2011, Ioana primește unul dintre rolurile principaleîn “Domestic”-ul lui Adrian Sitaru, film care va fi lansat anul acesta. În teatru, Ioana Flora adebutat la Piatra Neamț, în regia lui Vlad Mugur.


      Pe covorul roșu, la ședințele foto, atelierele de creație sau masterclass-urile Festivalului internațional de film de la Berlin, Ioana Flora a purtat și a fost admirată la în creații semnatede designerii români Rhea Costa și Mihai Albu.


      350 de regizori, actori, scenarişti, producători, editori, directori de imagine, distribuitori sau critici trec anual prin Berlinale Talent Campus. Programul, care a sărbătorit 10 ani, esteo platformă complexă de lucru intensiv pe durata a şase zile – întâlniri, ateliere de creaţie,

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor