Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Mati Diop este prima regizoare de culoare selectată în competiţia de la Cannes!

      10 mai 2019, Autor: Alexandra Malachi
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Ceea ce reprezint mă depăşeşte şi nu îmi aparţine”, spune Mati Diop, prima regizoare de culoare selectată în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

       

      Filmul ei Atlantique se afla în postproducţie, când organizatorii celui mai important eveniment de gen din Europa au făcut anunţul.

       

      Regizoarea în vârstă de 36 de ani mărturiseşte, însă, că acest lucru o face doar să îşi pună întrebări.   

      Am fost foarte fericită, dar, în acelaşi timp, mi-a luat ceva timp să procesez ce simt pentru că am simţit un amestec de nelinişte şi bucurie”, a declarat Diop pentru The Hollywood Reporter.

       

       

      Am început să mă întreb lucruri precum: A fost filmul meu acceptat pentru ceea ce este? A fost ascultat pentru ceea ce am avut de spus? Sau faptul că sunt femeie regizor a avut un rol în acest proces?”.

       

      Diop este una dintre cele cinci regizoare din lineup-ul de 21 de filme al competiţiei, însă includerea ei marchează un moment important: este prima femeie regizor de culoare acceptată în competiţia celei de-a 72-a ediţii a festivalului.

       

      În Franţa avem o altă proprietate a termenilor de a defini persoanele de culoare. Nu mi se spune negresă, ci franţuzoaică. Dar am observat că în America, dacă eşti în proporţie de 10 sau 20% de culoare, devii negru. Să fiu de culoare nu este ceva la care mă gândesc zilnic când mă trezesc. Nu mă gândesc la mine ca albă sau neagră. Mă gândesc la mine ca la mine”, a mai spus ea.

       

      Diop a realizat primul ei scurtmetraj, pe care l-a şi scris, la vârsta de 22 de ani.

       

      După ce a jucat în filmul 35 Shots of Rum/ 35 rhums (2008) al lui Claire Denis, a fost încurajată de autoarea franceză să se dedice cinematografiei aşa că şi-a propus să îşi exploreze rădăcinile: „Ce am vrut cu adevărat să fac a fost să mă întorc în Senegal, la origini şi să încerc să mă reconectez cu ele. Când am fost, am realizat că am ajuns acolo într-un moment foarte important în istoria Senegalului”.

       

      Ea a făcut acolo scurtmetrajul documentar Atlantiques, apoi s-a concentrat pe primul ei lungmetraj.

       

       

      Acţiunea filmului Atlantique este plasată în Dakar şi urmăreşte povestea iubitului unei fete de 17 ani care pleacă spre Europa pe un vas în căutarea unei vieţi mai bune.

       

      Îmi doresc ca filmul să fie luat în considerare pentru ceea ce este, nu pentru ce reprezint eu”, a concluzionat Mati Diop.

       

      Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai.

       

      Sursa: hollywoodreporter.com

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor