Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      "Morgen" de Marian Crişan - printre cele 63 de pelicule eligibile pentru Oscarul pentru film străin

      14 octombrie 2011, Autor: Delia Traistaru
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan se numără printre cele 63 de pelicule eligibile pentru o nominalizare la ediţia din 2012 a premiului Oscar pentru film străin, informează site-ul Academiei americane, organizatoarea galei.

       

      Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria "cel mai bun film străin" aduce producătorului şi regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creşterea încasărilor.


      Anul acesta, organizatorii au ales pentru această categorie 63 de filme, inclusiv propunerea României, "Morgen", în regia lui Marian Crişan, dar şi propunerea Noii Zeelande - în premieră -, lungmetrajul "The Orator"

       

      Totodată, printre filmele alese se numără producţia poloneză "In Darkness", care a avut un mare succes la Toronto International Film Festival, în septembrie, dar şi cea spaniolă "Black Bread", recompensată anul acesta cu nouă premii Goya.

       

      Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza , care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2010 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2011.

       

      De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului.

       

      Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", pentru gala care va avea loc în 2012, au anunţat în 4 august reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei.

       

      Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, "Morgen", spune povestea unui bărbat - Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, "pescuieşte" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

       

      "Morgen" a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010. Marian Crişan a primit, în august 2010, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen".

       

      De asemenea, "Morgen" a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie anul trecut la Luxemburg.

       

      Anul acesta, în aprilie, "Morgen" a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar în mai, cu premiul de distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa.

       

       

       

       

      Sursa:mediafax.ro

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor