Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      „Nopți magice / Notti Magiche”, un film de Paolo Virzí, din 5 iulie în cinema

      2 iulie 2019, Autor: Anca Maco
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Intitulat după imnul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal din 1990, interpretat de Gianna Nannini și Edoardo Bennato, Nopți magice / Notti Magiche, noul film al lui Paolo Virzí, este o comedie spumoasă ce ne poartă, din 5 iulie la cinema, prin epoca de glorie a cinemaului italian. Distribuit de Independența Film.

       

      Italia anilor ’90: în noaptea în care echipa națională a țării gazdă fost eliminată de Argentina, un cunoscut producător de film a fost găsit mort în apele Tibrului. Principalii suspecți ai crimei, Luciano, Eugenia și Antonino, sunt trei tineri scenariști aspiranți. Aceștia își petrec noaptea în arestul poliției, rememorându-și aventurile. 

       

      „Ani la rând am umplut agende cu notițe, amintiri, invenții, portrete, imaginând o mulțime de personaje pentru un film ipotetic despre mitul cinematografului așa cum am l-am trăit când am ajuns în Roma, în copilărie. Nu știam încă ce ar putea deveni tot acest material strâns, dar, de la un punct încolo, mi s-a părut firesc să-l construiesc prin ochii a trei scenariști aspiranți, finaliști ai unui premiu, diferiți unul de celălalt și provenind din lumi fără nicio legătură una cu alta, dar frați și rivali în numele pasiunii comune pentru cinematografie, văzută de fiecare în felul său.”, spune autorul filmului, Paolo Virzì.

       

      Nopți magice / Notti Magiche este un omagiu adus de  Paolo Virzí epocii cinemaului sub care s-a format și, totodată, o satiră a showbiz-ului italian de la începutul anilor ‘90, care abundă în umor deplasat și personalități excentrice, văzute prin ochii a trei tineri scenariști naivi.

       

      În rolurile principale: Mauro Lamantia, Giovanni Toscano și Irene Vetere.

      Din distribuție fac parte și nume legendare ca Ornella Muti, Paolo Bonacelli și Roberto Herlitzka, sau actori consacrați, precum Giancarlo Giannini.

      Nopți magice / Notti Magiche” va rula în cinematografele din România din 5 iulie. Distribuit de Independența Film.

       

      Paolo Virzí este scenarist, regizor și producător, considerat principalul moștenitor și inovator al comediei italiene. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Il capitale umano” (2013) „La Pazza Gioia” (2016) și „The Leisure Seeker” (2017).

       

      Regizorul Paolo Virzí despre personajele și povestea Nopți magice / Notti Magiche

      Iată-i, așadar, pe Antonino, un personaj plin de emfază din Messina, făcând uz de o teribilă rigoare academică, dar dispus să se lase vrăjit până la punctul de a fi înșelat; pe Luciano, care vine din cartierele clasei muncitoare din orășelul Piombino, un orfan vivace, famelic si obraznic; Eugenia, din Roma, o singuratică neglijată de familia ei burgheză și severă, care-i găzduiește pe ceilalți doi în mansarda sa. Esența filmului constă în fervoarea incredibilă a acestor trei personaje, pe care le vom însoți în călătoria lor prin caruselul plin de laude exagerate și capcane, promisiuni înșelătoare și decepții, pentru a descoperi acea lume glorioasă și deplorabilă, sublimă și trivială, pe măsură ce devoțiunea se transformă, treptat, în consternare,  într-o farsă lipsită de orice formă de respect, într-o dezamăgire imensă.   Totul, într-un scenariu complicat, ca o povestire balzaciană, ca într-o comedie italiană, ca într-un album de viniete colorate, concepute de Scola, de Scarpelli, de Fellini, de Zavattini.

      Acest film este, prin urmare, un act de dragoste și, poate, de recunoștință față de ceea ce a fost, probabil, cel mai important fenomen cultural internațional al Italiei contemporane sau, cel puțin, al cinematografiei noastre, ai cărei protagoniști erau încă, în mare măsură, activi și în putere în perioada mea de formare, dar și în timpul verii narate în film. Uitându-mă la înapoi, la fenomen, acum, că s-a terminat, îmi dau seama cât de eliberatoare a fost repunerea în scenă, chiar și în acest mod umoristic, sarcastic. Ca și cum ar fi fost un ultim rămas-bun, ca și cum aș fi plătit pentru totdeauna o datorie prețioasă, dar și greoaie.

      Și, în fine, a fost o oportunitate de a mă juca cu însăși esența actului de a povesti, de a scrie și de a face filme: aceea de a amesteca adevărul cu invenția, realul cu amintirile fictive, încadrând totul într-un scenariu – o noapte lungă la Poliție, misterul din jurul cadavrului, investigația. Bucuria de a parcurge împreună acest drum, alături de cei trei scenariști aspiranți fictivi, amintirile adevărate împletite cu minciunile zilelor și nopților efervescente, comice, amenințătoare, care continuă să-mi apară în vise.

       

       

      Scenaristul Francesco Piccolo despre epoca de aur a cinematografiei, văzută în Nopți magice / Notti Magiche

      Ne-am dorit să reamintim de o epocă de aur, puternică, dar nu am fost într-atât interesați să povestim despre deziluzii, cât despre speranțele celor trei protagoniști. E ca la show-urile TV: te emoționează și oamenii care au talent, și cei care n-au. Speranța te emoționează. Am vrut să subliniem faptul că fiecare dintre noi simte, la un moment dat,  nevoia generică și inalienabilă de a se exprima într-un fel sau altul. Cu toții avem visuri și aspirații pe care ni le cultivăm. În povestea noastră, visul este cinematograful: ne-am bucurat să pătrundem într-o lume care, cu treizeci de ani înainte, era veselă și ironică, dar, în aceeași măsură, cinică și sexistă și, uneori, violentă. Referințele la regizori, scenariști sau actori și alte personaje reale, unele recognoscibile, altele, mai puțin, au reprezentat, pentru noi, un joc distractiv, dar, dincolo de toate acestea, cel mai mult au contat cei trei tineri. Ne-au pasionat și ne-am identificat cu privirea lor ingenuă, cu vitalitatea lor. Este un moment în care se formează personalitatea, în care cei trei par pe punctul de a „înflori”, indiferent dacă vor alege ca în viață să facă cinema sau altceva. Pentru că orice va rămâne din acest vis, va fi folositor; pare să fie cea mai emoționantă informație din film: să observi speranțele naive, în antiteză cu conștiența plictisită a lumii în care ești pe cale de a intra.

       

       

      Actorul Giovanni Toscano despre personajul Luciano

      E un băiat din Piombino, dintr-o familie care aparține clasei muncitoare, care s-a hotărât să-și urmeze pasiunea, cinematografia, încercând să fie scenarist și, în același timp, să scape de realitatea înconjurătoare. Este entuziast, întreprinzător, exuberant, impertinent, agresiv și face uz cu tupeu de toate aceste însușiri. Pe parcursul acțiunii, vom descoperi că sub această mască nerușinată se acunde o experiență dureroasă.

      Alături de ceilalți doi finaliști, sicilianul Mauro și Eugenia, din Roma, care face parte din clasa mijlocie superioară, se îmbarcă într-o călătorie în lumea cinematografiei romane a acelei perioade, în timp ce se întâlnesc cu producători renumiți, regizori idealiști și, întrucâtva, neconvingători și cu o umanitate foarte diversă. (...)

      Și eu, la fel ca personajul meu, m-am trezit catapultat în lumea cinematografului roman, provenind dintr-o mică bucată de realitate din provincia toscană, trecând prin mari emoții, de la bucuria extremă, până la tristețea încheierii unei perioade magice și irepetabile. Și, ca Luciano, am simțit că fac parte din ceva foarte mare și am reușit să trăiesc o satisfacție și o bucurie intense în timpul celor două luni de filmare captivante.

      (...)

      Pentru mine, a fost prima experiență pe un platou de filmare și a fost foarte frumos. Paolo muncește și te face și pe tine să muncești din greu, dar reușește să pună totul în scenă cu ironie, dezvăluind o mare umanitate. M-a învățat atât de multe, ce să fac și ce să nu fac, dar și importanța cuvintelor: un actor nu trebuie să se gândească prea mult la emoții, ci la substanța a ceea ce spune și, apoi, emoția va veni de la sine. Mulțumită lui, mi-am dat seama că trebuie să fii curajos și capabil să te dăruiești cu totul, și mereu gata să-ți însușești oportunitățile care îți apar în cale pe neașteptate.

       

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor