Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Peste 2000 de liceeni au vizionat filme de artă în Caravana Cinema-edu

      30 noiembrie 2014, Autor: Oana Mosor
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       


      În perioada 21 octombrie – 27 noiembrie, peste 2000 de elevi de la 18 licee din Ploieşti, Craiova, Mediaş, Târgu Mures, Iernut şi Roman au luat parte la o serie de proiecţii şi dezbateri în jurul celor trei filme din caravana Cinema-edu. Cel mai mare proiect de educaţie cinematografică dedicat liceenilor încheie astfel cel de-al patrulea an de activitate, îndeplinindu-şi încă o dată misiunea de a aduce filmul de artă mai aproape de liceeni.

       

      Din impresiile pe care le-au împărtăşit liceenii la finalul proiecţiilor s-a putut observa înclinaţia spre filmele comerciale, în cea mai mare parte blockbustere. Genurile preferate de ei sunt: fantasy, horror, filmele cu adolescenţi şi comediile romantice. Totuşi, la întrebarea « Despre ce film ai vrea să discuţi la ora de dirigenţie ? » răspunsurile au fost mult mai diverse şi într-o oarecare măsură neaşteptate, denotând o sensibilitate sporită şi o dorinţă de informare. Cei mai mulți elevi au ales titluri ce fac parte din zona filmului de artă : filme europene sau filme cult americane, o parte din exemplele citate de ei fiind : La vitta e bella (r. Roberto Benigni), Forrest Gump (r. Robert Zemeckis), The Wall (r. Alan Parker), Mr. Nobody (r. Jaco van Dormael) La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino) sau Inception (r. Christopher Nolan).

       

      Aceste raspunsuri confirmă interesul elevilor şi nevoia pentru astfel de proiecte extracuriculare. Într-o ţară în care educaţia cinematografică nu a ajuns nici măcar în tabela de materii opţionale, Cinema-edu îşi propune să formeze un nucleu de interes faţă de filmul de conţinut. Pornind de la cele trei filme din program : Waste Land (r. Lucy Walker), Beasts of the Southern Wild (Benh Zitlin) şi Io e te (r. Bernardo Bertolucci), elevii au fost încurajaţi să dezbată şi să-şi exprime opinia. Subiectele de discuție preferate de ei, inspirate de filmele văzute, au fost: responsabilitatea faţă de mediu, familia,  problemele de comunicare sau puterea transformatoare a artei.

       

       

      "De-a lungul celor şase săptămâni de proiect am cunoscut elevi dornici să vadă cat mai multe filme ca suport didactic şi am avut plăcerea să întâlnesc şi profesori care fac deja lucrul acesta în liceele în care predau, alegând să prezinte elevilor adaptări cinematografice ale unor opere literare din programa scolara sau documentare stiintifice menite să susţină vizual explicaţiile din manual. " (Rodica Dominteanu, scenarist şi speaker Cinema-edu)

       

      “La finalul celul de-al patrulea an de proiect, putem spune ca Cinema-edu a fost un efort de echipa, în care elevii, profesorii si colaboratorii Asociatiei Culturale Macondo şi-au adus un aport important, modeland, de la an la an, acest program impreuna cu noi. Filmele alese au starnit curiozitatea liceenilor şi i-au ţinut lipiti de scaune, lucru care ne motiveaza sa revenim cat mai repede cu noi proiectii si dezbateri .» (Diana Cercel, Project Manager Cinema-edu).

       

      Pentru anul 2015, Cinema-edu pregateşte noi surprize, o selectie de filme  proapete şi noi localitati şi locatii de proiectie. 

       

      Mai multe informații despre filme si despre edițiile anterioare ale proiectului Cinema-edu  sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro 

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor