Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Premieră cinema: The Cut, de Fatih Akin - un regizor cu descendenţă turcă şi un subiect extrem de sensibil: genocidul armenilor

      30 aprilie 2015, Autor: Oana Mosor
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

      The Cut / Tăietura (2014), cel mai recent film în regia lui Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven, Soul Kitchen), cu Tahar Rahim în rolul principal (Un prophète), spune povestea unui supravieţuitor al genocidului armenilor de la începutul secolului XX, care porneşte în căutarea fetiţelor sale dispărute în timpul masacrului. Filmul va avea premiera în România vineri, 8 mai, şi este distribuit de Independenţa Film.

       

      The Cut / Tăietura în Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, 2014. Este a treia parte dintr-o trilogie în care regizorul german cu rădăcini turce abordează trei teme: dragostea, moartea şi diavolul. Primul din trilogie a fost Head-On / Gegen die Wand (2004), iar al doilea The Edge of Heaven / Auf der anderen seite (2007).

       

      Pentru Head-On / Gegen die Wand (al patrulea lungmetraj al său), Fath Akin a primit o serie de premii importante, printre care şi Leul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2004. Celălalt, The Edge of Heaven / Auf der anderen seite, a luat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, în 2007.

       

      După ce, în primele două filme din trilogie, Fatih Akin a explorat patria în care s-a născut el, Germania (Head-On / Gegen die Wand) şi, ulterior, patria părinţilor săi, Turcia (The Edge of Heaven / Auf der anderen seite), cu acest al treilea film (The Cut / Tăietura), regizorul care se declară “un cetăţean european” plonjează pe un teren extrem de sensibil pentru turci: genocidul armenilor din 1915-1917.

       

      Întrebat cum de s-a încumetat să aleagă acest subiect încă tabu în Turcia, ecranizarea unei poveşti din perioada genocidului armean, regizorul Fatih Akin a răspuns: “Nu eu am ales tema, ci ea m-a ales pe mine. Părinţii mei sunt turci, aşa că acest subiect m-a abordat pe mine, tocmai pentru că era tabu. Mereu mă simt atras în mod special de ceea ce se spune că e interzis. Mă face să vreau să aflu mai multe. Aşa am descoperit o grămadă de lucruri care încă nu au fost explorate sau consumate.”

       

      O sută de ani de la genocidul armean din 1915

       

      Săptămâna trecută, pe 24 aprilie 2015, lumea întreagă a comemorat împlinirea a o sută de ani de la Genocidul armean din 1915 în care au fost omorâţi aproape 2 milioane de armeni (sute de mii fiind deportaţi) de către armata turcă, pe-atunci parte a Imperiului Otoman.

       

      Pe 23 aprilie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat în premieră condoleanţele Turciei “nepoţilor armenilor ucişi în 1915” în timpul masacrelor împotriva acestei comunităţi, comise în timpul Imperiului Otoman. În schimb, liderul turc nu a recunoscut “genocidul” contra armenilor.

       

      Două zile mai târziu, Erdogan a criticat ţările care au participat la ceremonia de la Erevan, respectiv pe liderii Germaniei, Rusiei şi ai Franţei. El le-a îndemnat să-şi vadă de propriul trecut: ''Întâi, ei trebuie să curețe petele de pe propriile lor istorii. Am fi dorit ca nici Putin, nici Hollande să nu meargă în Armenia. Ultimele țări care ar trebui să vorbească despre genocid sunt Germania, Rusia și Franța''.

       

       

      The Cut. Sinopsis

       

      Mardin (oraş din sud-estul Turciei - n.red.), 1915. Într-o noapte, autorităţile turce execută o razie şi îi arestează pe toţi bărbaţii armeni din oraş, inclusiv pe tânărul fierar Nazaret Manoogian (rol interpretat de actorul Tahar Rahim). După câţiva ani, reuşind să supravieţuiască ororilor genocidului, tânărul află că cele două fiice ale sale încă trăiesc. El devine obsedat de ideea de a le găsi. Căutarea îl poartă de la deşerturile Mesopotamiei, prin Havana (Cuba), până în preeriile din North Dakota (America). În această odisee a sa, Nazaret întâlneşte o varietate întreagă de oameni: personaje angelice şi suflete mari, dar şi genul diabolic, însuşi încarnarea diavolului.

       

      Durata filmului: 138 min.

       

      The Cut / Tăietura este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

       

      Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor