Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Tipul cu pomeți proeminenți și roluri excentrice. Willem Dafoe, Pasolini în filmul lui Abel Ferrara

      22 mai 2015, Autor: Oana Mosor
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

      Actorul Willem Dafoe joacă rolul artistului italian Pasolini, în filmul omonim. În regia lui Abel Ferrara, Pasolini încearcă să refacă ultimele 24 de ore din viața poetului, scriitorului și cineastului Pier Paolo Pasolini, asasinat în data de 2 noiembrie 1975 pe o plajă din apropierea orașului Roma. Pelicula este distribuită de Independenţa Film și intră de astăzi în cinematografe.

       

      Motto:

      “Eu nu joc roluri. Eu pur și simplu scot la iveală animalul din mine”, Willem Dafoe

       

      Haine originale din garderoba lui Pasolini

       

      Actorul american Willem Dafoe spune că, pentru acest film, s-a apelat în principal la informații, amintiri și povestiri ale prietenilor și ale rudelor celebrului artist. “Am fost binecuvântați de generozitatea apropiaților lui Pasolini”, spune Dafoe. “În locurile rămase goale dintre aceste fapte reale, noi a trebuit să creăm propria realitate. Însă, tot ceea ce noi am inventat pornește de la o bază reală”.

       

      S-au folosit locațiile originale și chiar obiecte și haine din garderoba lui Pasolini pe care familia și prietenii săi le-au pus la dispoziție echipei de filmare. “Aceste obiecte au o putere anume, ca o magie, care ajută foarte mult la contactul cu trecutul. Am fost ca un fel de medium care invocă spiritele să apară”, își amintește actorul.

       

      Dafoe îl consideră pe Pasolini un tip inspirațional în opera sa și curajos în viața de zi cu zi. De asemenea, crede că italianul s-a numărat printre marii gânditori și vizionari în epocă. “A intuit perfect evoluția culturii italiene, evoluție care are loc chiar și acum. Atât observațiile sale despre Italia, cât și cele despre restul culturii. Conformismul lipsit de viață, omogenizarea, falsa libertate adusă de progres - viciile televiziunii, consumerismul, falsa toleranță, corupția - cărora li s-au adăugat mai nou globalizarea, internetul și cultura corporațiilor multinaționale. În viața și opera sa, Pasolini a luptat pentru a păstra ceea ce este uman și frumos. Luptă care încă se dă și în ziua de azi.”

       

       

      Dosarul crimei, redeschis în 2005

       

      Dosarul asasinării lui Pier Paolo Pasolini a fost redeschis în 2005, după ce presupusul ucigaș a revenit asupra declarațiilor inițiale. Artistul italian a fost descoperit mort pe o plajă din Ostia. Autopsia a arătat că peste corpul victimei s-a trecut de mai multe ori cu propria mașină, oasele a fost zdrobite, iar anumite părți ale corpului au fost arse cu benzină. Ultimele indicii arată că mobilul ar fi fost răzbunarea pe motive politice și nu crimă pasională.

       

       

      Willem Dafoe, tipul cu pomeți proeminenți și roluri excentrice

       

      Willem Dafoe este un actor american, în vârstă de 60 de ani, cu descendență multiplă: britanică, scoțiană, irlandeză, germană, elvețiană și franceză. În 1979 primea un mic rol în filmul lui Michael Cimino, Heaven’s Gate, de unde ulterior era concediat. Primul său rol într-un lungmetraj a fost în The Loveless, al lui Kathryn Bigelow. Din acel moment, cariera lui Dafoe a strâns peste 80 de filme, atât la Hollywood (John Carter, Spider-Man, The English Patient, Finding Nemo, Once Upon A Time In Mexico, Clear And Present Danger, White Sands, Mississippi Burning, Streets Of Fire, American Dreamz), în cinema-ul independent american (The Clearing, Animal Factory, The Boondock Saints, American Psycho), cât și în străinătate (The Dust Of Time, Pavillion Of Women, Edges Of The Lord, Faraway al lui Wim Wenders, So Close, Paris Je t’aime și altele).

       

      Dafoe obișnuiește să-și aleagă filmele în funcție de diversitatea rolurilor și de oportunitatea de a lucra cu anumiți regizori. De-a lungul carierei a colaborat cu: Wes Anderson (The Life Aquatic, The Fantastic Mr. Fox), Martin Scorsese (The Aviator, The Last Temptation Of Christ), Spike Lee (Inside Man), David Cronenberg (Existenz), Abel Ferrara (444: The Last Day On Earth, Go Go Tales, New Rose Hotel), David Lynch (Wild At Heart), Werner Herzog (My Son My Son What Have Ye Done), Oliver Stone (Born On The Fourth Of July, Platoon) sau cu Lars von Trier (Antichrist, Manderlay, Nymphomaniac I & II).

       

      A fost de două ori nominalizat la Oscar, pentru “Cel mai bun actor în rol secundar”, în 1987m pentru Platoon și în 2001m pentru Shadow of a Vampire. Pentru acesta in urmă a fost nominalizat și la Golden Globes, la aceeași categorie.

       

      “Eu nu interpretez roluri”, spune Dafoe într-un interviu, “Eu pur și simplu eliberez animalul din mine”.

       

      Pasolini - sinopsis

       

      În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini a fost omorât într-un cartier din Roma.

       

      Pasolini este un simbol al artei luptând împotriva puterii. Scrierile lui sunt scandaloase, filmele - cenzurate. Mulţi l-au iubit, la fel de mulţi l-au şi urât.

       

      Ultima zi din viaţă artistul şi-a petrecut-o împreună cu mama sa, apoi cu cel mai drag prieten al său. Pe seară a ieşit cu maşina sa Alfa Romeo în căutarea aventurii. Spre dimineaţă, Pasolini a fost găsit mort pe o plajă din Ostia, la periferia oraşului. Crima nu a fost elucidată nici acum.

       

      În acest film, amestec de real şi imaginar, Abel Ferrara reface ultima zi din viaţa celebrului cineast.

       

      Pasolini / Pasolini este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

       

      Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau Introdu codul alaturat

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor